fbpx
NaslovnicaGlavna vijestMugoša: Očekujemo podršku za izglasavanje nepovjerenja Vladi

Mugoša: Očekujemo podršku za izglasavanje nepovjerenja Vladi

Podgorica, (MINA) – Inicijativa za izglasavanje nepovjerenja Vladi dobiće podršku ogromne većine poslanika, ukoliko dio parlamentarne većine bude glasao u skladu sa onim što već duže vrijeme govore, kazao je poslanik Socijaldemokrata (SD), Boris Mugoša.

On je agenciji MINA rekao da je u Skupštini do sad neviđena situacija, da parlamentarna većina “radi o glavi Vladi i premijeru”, a da ne pokreću pitanje povjerenja.

Mugoša je podsjetio da su mnogi politički subjekti u parlamentarnoj većini više puta istakli da Vlada nema njihovu podršku.

“Čak su premijera i ministre optuživali za organizovani kriminal. Takođe, premijer je od onih koji su ga birali u parlamentu okarakterisan i kao politički pajac i klovn“, nveo je Mugoša.

Kako je kazao, gotovo svaki politički subjekt parlamentarne većine je na neki način tvrdio da Vlada nije dobra i da je treba mijenjati.

On je istakao da su neki predlagali rekonstrukciju, neki proširenje, a neki izbor nove Vlade.

“Ukoliko njihovo djelovanje, odnosno glasanje bude u skladu sa onim što već duži vremenski period govore, za nepovjerenje Vladi bi trebalo da glasa ogromna većina poslanika u parlamentu”, kazao je Mugoša.

Mugoša je rekao da je strah od novih izbora, odnosno suočavanja sa posljedicama svega onoga što su pogrešno radili i svega što nijesu radili, očigledno toliko veliki da nije siguran da će vladajuća većina to učiniti.

“U svakom slučaju, očekujem da će ova inicijativa dobiti potrebnu većinu, jer onaj ko ne glasa za pad ovakve Vlade je samim tim za tu Vladu i ponestaje mu argumenata da dovodi u pitanje njen rad”, dodao je Mugoša.

Na pitanje da li je u proces ispitavanja povjerenja trebalo ući mnogo ranije, s obzirom na to da je Vlada konstantno bila na meti kritika cijele opozicije i najvećeg dijela parlamentarne većine, Mugoša je kazao da je svaki dan trajanja ove Vlade veoma skup za Crnu Goru.

“Ali je isto tako logično, demokratski zrelo i odgovorno bilo da pitanje povjerenja prvo postavi sam premijer, a zatim i partije trenutne parlamentarne većine”, ocijenio je Mugoša.

On je kazao da je bilo realno očekivati da, nakon činjenice da je promijenjena vlast na izborima, treba određeni vremenski period da bi domaća i međunarodna javnost dobila potpuniju sliku sa kakvim politikama i ideologijama Crna Gora ima posla.

Mugoša je rekao da više ne postoji politički subjekt koji nije bio na vlasti, pa se sada objetivnije može procijeniti iskrenost, dosljednost i kapacitet političkih subjekata da vode državu ka Evropskoj uniji (EU) i da obezbijede pouzdanost njenog članstva u NATO savezu.

“Tako da, koliko god bilo teško, ja vjerujem u onu „strpljen-spašen“ i vjerujem da je aktuelni trenutak veoma pogodan za iniciranje ovog procesa”, naveo je Mugoša.

On je ocijenio da je značajna stvar to što je svih 40 poslanika opozicije ujedinjeno oko jedne Platforme i oko zahtjeva za izglasavanje nepovjerenja Vladi.

Mugoša smatra da su pokazali građanima da je ono što su očekivali od opozicije moguće, da djeluju jedinstveno i da nauče lekcije iz grešaka kojih je, kako je kazao, bilo poprilično u ranijem periodu.

On je istakao da je to veoma važna poruka koju su kao opozicija poslali.

“Da smo spremni da uskopartijske interese ostavimo po strani i svi zajedno radimo za najviši interes koji imamo – interes samosvjesne, građanske, sekularne, antifašističke, ekonomski razvijenije, socijalno pravedne, evropske i evroatlanske Crne Gore”, kazao je Mugoša.

On je rekao da vjeruje da se može i mora pronaći evropska vrjednosna većina u parlamentu, koja će naći zajednički jezik oko evropske i evroatlanske sadašnjosti i budućnosti Crne Gore.

Mugoša je podsjetio da je Ustavom definisana procedura koje se odnosi na pitanje nepovjerenja Vladi i da, u slučaju da dobije povjerenje, potpisnici tog predloga ne mogu podnijeti novi predlog za glasanje o nepovjerenju prije isteka roka od 90 dana.

On je kazao da je siguran da će, kao odgovorni politički subjekti, imati jasan i konkretan odgovor u svakom od mogućih scenarija.

Prema njegovim riječima, u slučaju da se ne izglasa nepovjerenje Vladi, to bi bio nastavak produbljivanja društveno-političke krize i institucionalne blokade u kojoj se Crna Gora nalazi.

“Zamislite samo opstanak te i takve Vlade koja u parlamentu ne može da dobije podršku za usvajanje brojnih zakona, predloga kandidata za ambasadore, Budžeta”, rekao je Mugoša.

On je istakao brojne posljedice za građane, poljoprivrednike, privrednike i ostale, zbog toga što je budžet usvojen tek polovinom godine.

“Opstanak ove Vlade i ovako koncipirane parlamentarne većine značio bi dalji vrjednosni sunovrat Crne Gore”, ocijenio je Mugoša, dodajući da bigrađani, bez obzira na to za koga su glasali, nastavili da budu taoci međusobnih uslovljavanja, ucjenjivanja i neslaganja konstituenata trenutne vlasti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije