fbpx
NaslovnicaCrna GoraPolitičku krizu riješiti formiranjem Vlade izbornog povjerenja

Političku krizu riješiti formiranjem Vlade izbornog povjerenja

Podgorica, (MINA) – Političku krizu u Crnoj Gori treba riješiti formiranjem Vlade izbornog povjerenja koja ne bi trajala duže od godinu, poručio je predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević.

Ta Vlada, kako je kazao, treba da organizuje tradicionalni popis i očisti birački spisak od fantom birača, postavi novi menadžment Radio Televizije Crne Gore (RTCG) koji neće biti pod kontrolom nijedne partije, a posebno Demokratske partije socijalista (DPS).

„Da izabere nezavisnog i nepristrasnog Specijalnog državnog tužioca koji će spriječiti izborne krađe i kupovinu birača u kampanjama“, dodao je Medojević.

On je istakao da parlamentarna većina treba da se dogovori o trajanju takve Vlade, ali ne duže od godina, jer se, kako je naveo, već dovoljno vremena izgubilo.

Medojević smatra da je „neviđena politička prevara birača i izdaja ostavila Krivokapićevu Vladu i bez zrnca političkog legitimiteta, a nakon smjene (Vladimira) Leposavića i bez podrške u parlamentu“.

„Zato su izbori jedino politički korektno i održivo rješenje“, poručio je Medojević.

Medojević je kazao da bi ostavka Krivokapića doprinijela razrešenju krize.

„Ali za ostavku treba imati prst obraza, čast i dostojanstvo, a Krivi to nema. Previše voli novac, koji je počeo da pristiže u ogromnim količinama. A to je njegova mjera državničke odgovornosti i lične časti“, naveo je Medojević.

On je istakao da Vlada nema politički legitimitet, ni podršku parlamentarne većine.

Medojević je kazao da je od trenutka kada je Krivokapić formirao svoju izbornu listu za izbore u Nikšiću on prestao da bude nestranačka ličnost i postao je političar.

„Samo tim političkim potezom prevario je Demokratski front (DF), ali i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija koji je liderima DF-a tvrdio da je Krivokapić, univerzitetski profesor i vanstranačka ličnost“, rekao je Medojević.

On je kazao da je Krivokapić političar koji je na izborima u Nikšiću ušao u koaliciju sa Demokratskom Crnom Gorom i tako, kako je dodao, izdao izbornu listu na čijem je čelu bio na izborima 30. avgusta prošle godine.

Medojevič je rekao da je formiranjem koalicije Krivokapića i Demokrata, Vlada učestvovala na izborima u Nikšiću i podržala Demokrate koje u parlamentu imaju samo devetposlanika, a protiv DF-a koji u Parlamentu ima 20 poslanika.

„Vlada je i javno i tajno podržala “svoju” listu a, ministar finansija (naravno zbog finansija) je bio šef izbornog štaba koalicije Krivokapića i Bečića“, rekao je Medojević.

On je istakao da je već tada bilo jasno da je „Kriva Vlada izgubila politički legitimitet. Prevarila je dvije trećine poslanika koji su je glasali, izdala birače koji su glasali listu „Za budućnost Crne Gore“ (ZBCG)“.

Medojević je napomenuo da se već tada zalagao za uskraćivanje povjerenja Vladi i razgovor sa parlamentarnom većinom o formiranju nove Vlade koja bi bila sastavljena u skladu sa voljom birača na izborima.

„Politički je nelogično i štetno da DF podržava u parlamentu Vladu koja sve svoje kapacitete koristi u političkoj borbi protiv DF-a“, naveo je Medojević.

Prema njegovim riječima, ukoliko Demokrate, koje su u tihoj koaliciji sa Krivokapićem i Građanskim pokretom URA, koja je dio Vlade, ne prihvate pošteni dogovor o novoj Vladi, DF je trebao da bojkotuje Vladu i da ne glasa ni za jedan njen predlog.

„Tako bi se stvorila kriza parlamenta i onemogućio Bečić da sa devet poslanika ucjenjuje 26 poslanika koalicije ZBCG i sprečava neophodne reforme u demontaži DPS režima“, kazao je Medojević.

Najčitanije

CEDIS

U četvrtak zbog radova isključenja struje u više opština

Zbog planiranih radova na mreži, u četvrtak 25. aprila, bez napajanja električnom energijom će...