fbpx
NaslovnicaCrna GoraOsveta motiv za ubistvo Roganovića

Osveta motiv za ubistvo Roganovića

Podgorica, (MINA) – Član kriminalne organizacije M.B, kako se osnovano sumnja, direktni je izvršilac ubistva Novljanina Šćepana Roganovića, a motiv za taj zločin bila je osveta, saopšteno je na zajedničkoj konferenciji Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i Uprave policije.

Glavni specijalni državni tužilac, Milivoje Katnić, kazao je da Roganović, koji je ubijen 13. februara ove godine u Herceg Novom, nije važio za bezbjednosno interesantnu osobu.

Specijalni tužilac Veljko Rutović kazao je da se osnovano sumnja da su članovi kriminalne organizacije M.B, V.K i Đ.M kao saizvršioci iz bezobzirne osvete ubili Roganovića.

Rutović je objasnio da je okrivljeni M.B. učestvovao neposredno u ubistvu, a da su V.K. i Đ.M. bitno doprinijeli izvršenju krivičnog djela.

„M.B, neposredni izvršilac krivičnog djela, sačekao je nailazak Roganovića, prišao mu i iz pištolja ispalio najmanje devet projektila, usljed čega je Roganović zadbio smrtne povrede na licu mjesta“, naveo je Rutović.

On je kazao da se nakon toga M.B. udaljio sa lica mjesta u pravcu ulice Prve bokeljške brigade, gdje ga je čekao okrivljeni V.K. na motociklu, nakon čega su se obojica udaljila do mjesta Sasovići u Herceg Novom gdje su zapalili motocikl i pištolj.

Kako je objasnio Rutović, Đ.M. je pomogao u bjekstvu organizatora kriminalne organizacije V.K. i člana kriminalne organizacije M.B.

„On ih je prevezao morskim putem od Zelenike do Morinja, a potom je neposrednog izvršioca krivičnog djela M.B. prevezao od Morinja do Grahova, gdje su ga čekala za sada nepoznate osobe radi njegovog skrivanja i ilegalnog prelaska granice Crne Gore“, rekao je Rutović.

Govoreći o ubistvima Andrije Gazivode i Petra Muhadinovića na Cetinju, Katnić je naveo da SDT nema indicije da se radi o sukobu organizovanih kriminalnih grupa.

Kako je kazao, SDT takođe nema indicije da su Gazivoda i Muhadinović bili bezbjednosno interesantne osobe, a kamoli članovi organizovanih grupa.

„Za to nemamo saznanja“, ponovio je Katnić.

Na pitanje da li je SDT primilo podnesak od Tužilaštva Srbije koji je u vezi sa slučajem državni udar i da li su tačni navodi da taj dokument obara presudu u tom predmetu, Katnić je odgovorio da se ne radi o dokazima i da je taj dokument označen stepenom strogo tajno.

Katnić je kazao da protiv određenih službenika iz državnih struktura Srbije, koji još nijesu identiofikovani, vode izviđaj zbog zloupotreba službenog položaja, a u vezi sa određenim radnjama koje su preduzimali prema svjedoku saradniku u slučaju državni udar.

Katnić je podsjetio da je u slučaju državni udar izrečena prvostepena presuda.

„Tu se završava radnja Tužilaštva u dokaznom smislu. Mi ne postupamo u žalbenom postupku pred Apelacionim sudom, već Vrhovno tužilaštvo u ime Tužilaštva“, objasnio je Katnić.

Tužilaštvo je, kako je naveo, završilo taj predmet i taj događaj – stvaranje kriminalne organizacije i pokušaj terorizma je do nespornosti dokazan.

„Razumijem osobe koje su proglašene krivima za to krivično djelo i da pokušavaju da u žalbenom postupku stvore što bolju situaciju“, dodao je Katnić.

On je rekao da ukoliko postoje neki novi dokazi oni treba da se dostave Apelacionom sudu koji će ih svakako imati u vidu.

Upitan do kada Apelacioni sud ima rok da odluči u žalbenom postupku, Katnić je odgovorio da se radi o vrlo složenom predmet i da misli da će o tome biti odlučeno u narednim mjesecima.

Na pitanje da li ima nekih novih informacija u vezi sa njegovim mandatom, koji ističe 3. jula, Katnić je odgovorio da očekuje da ima protovkandidata i da bude izabran najbolji.

„Očekujem da do kraja mandata sve odradim uspješno kao i do sada. Volio bih da vrhovni državni tužilac bude izabran“, kazao je Katnić.

Za to, kako je dodao, postoje kandidati koji žele da rade i nijesu kalkulisali.

„Mislim da Skupština treba i da je dužnost poslanika da izaberu vrhovnog državnog tužioca, ali ja ne mogu da utičem na Skupštinu“, zaključio je Katnić.

Najčitanije