fbpx
NaslovnicaCrna GoraOSI i dalje izložene diskriminaciji i segregaciji u obrazovanju

OSI i dalje izložene diskriminaciji i segregaciji u obrazovanju

Podgorica, (MINA) – Osobe sa invaliditetom (OSI) i dalje su izložene diskriminaciji i segregaciji u obrazovanju, uprkos naporima udruženja i institucija da se unaprijedi položaj te populacije u Crnoj Gori, poručeno sa okruglog stola koji je danas održan u Podgorici.

Okrugli sto „Značaj sticanja visokog obrazovanja za mlade sa invaliditetom u Crnoj Gori“ organizovalo je u PR centru Udruženje mladih sa hendikepom (UMHCG), uz podršku Ministarstva prosvjete.

Izvršna direktorica UMHCG Marina Vujačić, komentarišući situaciju u Crnoj Gori po pitanju obrazovanja OSI, konstatovala je da napretka ima, ali da je važno odgovoriti na mnoga pitanja.

Ta pitanja su, kako je navela, koliko je odnos i pristup društva prema OSI generalno uticao na uslove i način na koji se odvija proces obrazovanja OSI, koliko mladih s invaliditetom upiše školu i fakultet koji zaista želi.

„Koliko učenika može samostalno i dostojanstveno ući u školu, i doći do svih prostorija u njoj, ući u toalet, u zbornicu, sjedjeti u klupi, proći kroz svaki kutak učionice, koliko ima udžbenika na Brajevom pismu, u elektronskoj formi, koliko ima Brajevih mašina i štampača, na kojoj visini su postavljene table“, navela je Vujačić.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu