fbpx
NaslovnicaCrna GoraOperacija za siguran povratak raseljenih Sirijaca

Operacija za siguran povratak raseljenih Sirijaca

Podgorica/Ankara, (MINA) – Turska operacija će osloboditi Sirijce koji tamo žive od tiranije terorističkih organizacija i otkloniti prijetnju teritorijalnom integritetu i političkom jedinstvu Sirije, kazao je turski ministar spoljnih poslova, Mevlut Čavušoglu.

“To bi olakšalo siguran i dobrovoljan povratak raseljenih Sirijaca”, ocijenio je Čavušoglu.

On je naglasio da Turska nikada nije prihvatila koridor koji na njenoj granici vodi teroristička grupa.

“Više puta smo predložili uspostavljanje sigurne zone, čak i na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija. Pozvali smo Sjedinjene Države da prestanu pružati materijalnu podršku teroristima”, kazao je Čavušoglu u autorskom tekstu.

On je upozorio da američka birokratija za bezbjednost ne namjerava da se isključi iz grupe poznate kao P.I.D./I.P.G.

“Iako su američki zvaničnici, uključujući ministra odbrane, izjavili da je PID / IPG, koja čini jezgro Sirijskih demokratskih snaga, neodvojiva od Kurdistanske radničke partije, ili PKK, u Turskoj, koju Sjedinjene Države, Evropska unija i NATO vide kao terorističku organizaciju”, kazao je Čavušoglu.

Prema njegovim riječima, “američki sagovornici su se, čini se, složili da je potrebno ukloniti te snage duž naših granica, a čak smo se dogovorili i o vremenskom okviru”.

“Nedavno su vojni razgovori u avgustu završeni obostranom odlukom o uspostavljanju sigurne zone iz koje je trebalo ukloniti P.I.D./I.P.G. Ali Sjedinjene Države nisu to dovršile i ostavile su nam snažan utisak da to rade da bi dobile na vremenu dok se teroristička grupa još dublje ukorijenila u Siriji”, kazao je turski šef diplomatije.

Kako je naveo, P.I.D./I.P.G može se predstaviti svijetu kao grupa koja se borila protiv Daeša, ali ona takođe krijumčari eksploziv P.K.K-u kopanjem tunela na turskom tlu.

“Uhvatili smo njene članove kako tjeraju zarobljenike Daeša prema Turskoj. A u novembru 2017. godine, Bi-BI-SI je izvještavao o tajnom sporazumu po kojem su Sirijske demokratske snage organizovale prevoz i dozvolile stotinama terorista Daeša da pobjegnu tokom koalicione operacije za oslobađanje grada Raka”, kazao je Čavušoglu.

On je naglasio da su morali da reaguju. “Nekoliko glasova je izrazilo zabrinutost zbog sigurnosti kurdskog stanovništva u Siriji”.

“Želim ponoviti i naglasiti da ovo nije borba Turske protiv Kurda. Naša borba je protiv terorista. Bilo kakav opis situacije kao „Turci protiv Kurda“ je zlonamjeran i lažan. Kurdi nisu naši neprijatelji”, poručio je Čavušogli.

Kako je naglasio, njihova meta je kompleks terora kojim upravljaju Kurdistanska radnička partija i P.I.D./I.P.G., koji su regrutovali djecu, zastrašivali disidente, mijenjali demografiju i sprovodili prisilnu regrutaciju u oblastima pod njihovom kontrolom.

“Kurdima, Arapima, hrišćanima i drugim koji su patili pod P.I.D./I.P.G. režimom biće bolje kad budu bili oslobođeni. Svjetski savjet aramejskih hrišćana to uporno tvrdi”, smatra Čavušogli.

On je podsjetio da su prije nego što su nastavimo s ovom operacijom, preduzeli sve korake da se smanji rizik za civile i spriječi humanitarna kriza. U proteklih nekoliko godina, Turska je, kaže on, pružila utočište velikom broju izbjeglica iz sjeveroistočne Sirije, uključujući Arape, Kurde i Turkmenistance.

“Većinu njih, uključujući preko 300 hiljada Kurda, teroristi su izbacili iz svojih domova. Mi smo im pružili sigurnost, sklonište i sredstva za život u Turskoj. Dijelili smo sa njima parče hleba i privilegije korišćenja javnih usluga”, kazao je Čavušogli.

On je naglasio da Turska najviše novca izdvaja za humanitarne aktivnosti na svjetskom nivou i domaćin je većini izbjeglica širom svijeta.

Čavušoglu je poručio da će borba protiv Daeša i drugih terorističkih organizacija morati da se nastavi svačijem doprinosom i saradnjom.

“Nekoliko evropskih zemalja oklijevalo je da dozvoli povratak svojih građana koji su se pridružili grupi. Međutim, želja da se izbjegne problem ne može biti politika. Oni moraju snositi svoj deo tereta”, ocijenio je Čavušoglu.

On ističe da su u Turskoj uvjereni da grade put sirijskim izbjeglicama da se vrate kući i osiguravaju da se Daeš i druge terorističke grupe neće ponovo pojaviti.

Najčitanije