fbpx
NaslovnicaCrna GoraNova metodologije neće ubrzati proces evropskih integracija

Nova metodologije neće ubrzati proces evropskih integracija


Podgorica, (MINA) – Usvajanje nove metodologije neće ubrzati proces pristupanja Crne Gore u Evropsku uniju (EU) ukoliko se ne sprovedu reforme koje se očekuju i koje su potrebne u punom smislu razvoja daljih demokratskih reformi vladavine prava, ocijenjeno je iz Evropskog pokreta (EP).

Predsjednik EP Momčilo Radulović rekao je da su Crnoj Gori potrebne reforme u oblasti sudstva i tužilaštva.

„Potrebni su novi ljudi na čelu sudstva i tužilaštva, jer jedino tako sa vrlo značajnim zahvatima, može se krenuti u dalje reforme u tim oblastima“, kazao je Radulović agenciji MINA.

To je, kako je naveo, ono što će Crnu Goru pokrenuti u procesu evropskih integracija, ali i u snaženju državnih institucija i vladavine prava u državi.

Radulović smatra da usvajanju nove metodologije EU i aktivnosti u oblasti pregovora nijesu išli dobrom dinamikom.

„Nijesu dobro iskomunicirane ni sa domaćom, ni sa međunarodnom javnošću. Mislim da je tu i kancelarija glavnog pregovarača i sam glavni pregovarač imao puno mogućnosti koje nije nažalost iskoristio“, kazao je Radulović.

Prema njegovim riječima, sve to zabrinjava jer aktivnosti koje su preduzute nijesu dovoljne i adekvatne.

„U ovom trenutku možemo biti zabrinuti za dalji smjer i intenzitet procesa evropskih integracija“, ocijenio je Radulović.

Upitan kada se može očekivati otvaranje posljednjeg poglavlja i zatvaranje preostalih poglavlja, Radulović je odgovorio da se može očekivati da jedan broj poglavlja bude zatvoren u određenom periodu.

„Nadamo se da će do toga doći što ranije“, poručio je Radulović.

Prema njegovim riječima, pozitivno je to što je cijeli drugi niz struktura unutar državnih institucija dobro obavio svoj posao u prethodnim godinama.

Međutim, kako je dodao, nije siguran da je institucionalno odgovoreno na sve što treba, kao i da nije napravljen „određeni kredit“ kod domaće i međunarodne javnosti kako bi do tih pomaka došlo u vremenskom okviru koji se očekuje.

„Zastoj Crne Gore u EU poprilično dugo traje, ali objektivno on nije bio samo na nama“, ocijenio je Radulović.

Govoreći o trenutnoj političkoj situaciji u Crnoj Gori, on je rekao da sve dok postoje društvene strukture koje državu vide u srednjem vijeku, teško da se može postignuti društveni i politički dijalog koji bi Crnu Gori približio EU.

„Na sceni imamo cijeli niz retogradnih snaga koje vuku Crnu Goru ka nečemu što nijesu niti evropske vrijednosti, niti civilizovani život po mjeri 21. vijeka“, rekao Radulović.

Prema njegovim riječima, to je ono što zabrinjava, jer se to svakodnevno vidi na ulicama i u strukturama koje bi trebalo da spajaju ljude a ne da ih razdvajaju.

Najčitanije