fbpx
NaslovnicaCrna GoraNikolić: Došli smo da glasamo da bismo sačuvali obraz Crne Gore

Nikolić: Došli smo da glasamo da bismo sačuvali obraz Crne Gore

Podgorica, (MINA) – Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) došli su u Skupštinu da glasaju o Rezoluciji o Srebrenici i razrješenju ministra pravde Vladimira Leposavića da bi sačuvali obraz Crne Gore pred demokratskim svijetom, kazao je poslanik te partije Andrija Nikolić.

On je na pres konferenciji nakon sjednice Skupštine, rekao da nikada neće odstupiti kada na probi budu nacionalni interesi Crne Gore.

“Svejedno da li smo u vlasti ili opoziciji, mi smo tu da potvrđujemo našu odgovornost”, kazao je Nikolić.

Kako je naveo, svjesni su okolnosti u kojima se nalazi Crna Gora „i mi sav svoj politički potencijal koristimo da zaustavimo taj sunovrat.“

“Danas se potvrdilo da je snaga DPS-a jedina koja onemogućava da nacionalizam i šovinizam koji su podigli glavu visoko na Zapadnom Balkanu, ostvare svoj naum u Crnoj Gori”, kazao je Nikolić.

Prema njegovim riječima, činjenica da su samo četiri poslanika vladajuće koalicije glasala za smjenu Leposavića, govori da parlamentarna većina nema sinhronizovan odnos prema evropskoj agendi.

“To govori da Vlada i parlamentarna većina nijesu u stanju da zaštite nacionalne interese Crne Gore”, smatra Nikolić.

On je rekao da nema ništa gore od Srebrenice, kada je rat u pitanju, „to je civilizacijska vododjelnica, odraz vrijednosti koju baštini svaki pojedinac ili društvo.“

Nikolić je ocijenio da ništa kao to pitanje nije razotkrilo ko je gdje.

Prema njegovim riječima, pitanje je da li u Crnoj Gori više postoji vladajuća većina.

“Vladu ucjenjuju oni za koje je Ratko Mladić pobjednik i na toj platformi traže rekonstrukciju Vlade, takvo stanje je neodrživo u zemlji koja je članica NATO-a i koja predvodi proces pridruživanja Evropskoj uniji (EU)”, ocijenio je Nikolić.

U Crnoj Gori je, kako je kazao, potrebno jasnije definisati evropsku platformu.

„Sad je trenutak da provjerimo da li su proevropske snage u vlasti i opoziciji u stanju da suspenduju ono što su partikularni politički interesi i da ih podrede interesima Crne Gore“, naveo je Nikolić.

On je rekao da je DPS spreman da bude partner na evropskoj platformi.

„DPS je sve uradio da Crna Gora bude članica NATO-a, da predvodi proces pridruživanja EU“, naveo je Nikolić.

Kako je kazao, svaka politika ima pravo na evoluciju.

„Posebno ima pravo na evoluciju kada je to većinski interes građana Crne Gore. A većinski interes građana jeste da Crna Gora bude članica EU“, rekao je Nikolić.

Na pitanje da li su svi poslanici DPS-a bili u sali prilikom glasanja o Srebrenici i razrješenju Leposavića, Nikolić je odgovorio potvrdno.

Upitan da li izjava da će DPS biti partner na evropskoj platformi znači da su spremni na pregovore sa dijelom vladajuće većine, Nikolić je odgovorio da su uvijek spremni da rade na evropskoj platformi Crne Gore i u interesu građana.

“Kada su završeni izbori, zahvaljujući DPS-u i bivšoj vlasti, obezbijeđena je uspješna demokratska tranzicija vlasti u Crnoj Gori”, rekao je Nikolić.

On je naveo da je DPS i tada ponudio podršku proevropskim snagama, tragom ideje da može postojati podrška manjinskoj Vladi da bi se očuvao evropski kurs Crne Gore.

“Vidjeli smo na koji je način je taj evropski kurs u prethodno vrijeme deformisan”, dodao je Nikolić.

Na pitanje da li, s obzirom na to da su večeras bili u sali, to znači da se DPS vraća u Skupštinu, kazao je da će sagledati novonastale okolnosti na političkoj sceni.

“Veoma smo pažljivi kada donosimo političke odluke, sa mnogo strpljenja radimo na donošenju političkih odluka i vjerujem da ćete vrlo brzo biti obavješteni o onom što je dalji pravac djelovanja DPS-a”, zaključio je Nikolić.

Najčitanije