Naslovnica Crna Gora Neophodna strateška reforma obrazovnog sistema

Neophodna strateška reforma obrazovnog sistema

Podgorica, (MINA) – Centar za građansko obrazovanje (CGO) pozvao je kreatore politika i donosioce odluka da strateški osmišljeno reformišu obrazovni sistem u cilju poboljšanja kvaliteta obrazovanja i zapošljivosti visokoškolaca.

Asistentkinja na projektima u CGO Milena Vujović, povodom 17. novembra – Međunarodnog dana studenata, kazala je da nizak kvalitet obrazovanja i nemogućnost razvijanja neophodnih kompetencija za zapošljavanje i konkurentnost u struci rezultira povećanjem nezaposlenosti i smanjenjem šansi da se mladi integrišu u društvo.

To, kako je navela, potvrđuje i podatak da su krajem oktobra na evidenciji Zavoda za zapošljavanje registrovane 7,64 hiljade nezaposlenih visokoškolaca.

„Činjenica da samo 19,35 odsto od onih koje završe osnovne ili specijalističke studije ima posao za stalno čini perspektivu studenata nesigurnom i tjera ih da rade poslove iz okvira niže stručne spreme“, rekla je Vujović.

Ona smatra da su zanemarena i ekonomska prava studenata.

„Nalazi CGO-a iz studije o mladima pokazuju da 71,8 odsto mladih živi kod roditelja, što prolongira njihovu tranziciju u odraslo doba. Zanemarivanje studenata već ima svoj izraz u manjku adekvatnih ljudskih resursa u privatnom i javnom sektoru“, navela je Vujović.

Kako je dodala, u društvima odgovornih političkih elita obrazovanje predstavlja jednu od okosnica razvoja.

„Na žalost, studenti u Crnoj Gori nijesu prepoznati kao važna grupacija i njihove potrebe su marginalizovane što utiče i na njihovu rastuću želju da napuste Crnu Goru“, ocijenila je Vujović.

Kako je navela, istraživanja ukazuju da je polovina mladih nezadovoljna kvalitetom obrazovanja, a među ključne nedostatke ističu i neusklađenost obrazovanja sa tržištem rada, odnosno nedostatak prakse koja bi studente osposobila za budući rad.

Vujović smatra da je program stručnog ospobljavanja dobar idejni koncept, ali da je u mnogim aspektima ostao neizveden i nije uticao na suštinske pomake u toj oblasti.

Prema njenim riječima, taj program nije razvio mehanizme monitoringa i kontrole koji bi pokazali kako se efektivno primjenjuje i koliko pomaže visokoškolcima da steknu radno iskustvo koje im dalje obezbjeđuje posao.

„Univerzitet Crne Gore (UCG), koji godinama dobija sve više sredstava iz budžeta, ne opravdava ta ulaganja poreskih obveznika svojim lošim rangiranjem na relevantnim međunarodnim listama“, kazala je Vujović.

Ona je rekla da brine i „tvrdokornost UCG u netransparentnosti, osobito kad je riječ o finansijskom poslovanju, kao i slučajevi neakademskog ponašanja među zapošljenima, koji dodatno urušavaju ugled te institucije i daju loš primjer studentima“.

Studije su, kako je navela Vujović, dominantno zasnovane na teorijskoj nastavi i repeticiji bez prostora za diskusiju, a neformalni vidovi obrazovanja se ne cijene.

„Vidljiv je i pad entuzijazma među značajnim dijelom akademskog osoblja što se odražava na njihovu (ne)posvećenost studentima“, navela je Vujović.

Prema njenim riječima, zajedničko i državnim i privatnim fakultetima je što ne prepoznaju značaj strateškog planiranja i inovativnosti, a definisane strateške ciljeve uglavnom formalistički ispunjavanju uz prebacivanje odgovornosti na studente kada izostaju rezultati.

Vujović je istakla da posebno zabrinjava što se glas studenata, kao grupacije koja mora jasno da artikuliše svoje probleme i stavove, još ne čuje.

„Nizak nivo povjerenja u institucije uz rasprostranjenost uvjerenja o sistemskoj korupciji obeshrabruje studente da se bore za svoja prava i čini ih apatičnim i pasivnim“, kazala je Vujović.

Kako je rekla, Međunarodni dan studenata simbol je borbe za demokratsko društvo i i bolje obrazovanje i to je prilika da se naglasi i odgovornost studenata i njihove akcije za unaprjeđenje sopstvene pozicije u crnogorskom društvu.

„Stoga ih pozivamo da budu glasniji u borbi za svoja prava jer je to jedini način da se šira zajednica zainteresuje za njihovu perspektivu, a obrazovni sistem reformiše tako da konačno odgovara njihovim potrebama“, navela je Vujović.

Najčitanije

Air Montenegro nije bez šansi na tržištu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Air Montenegro kreće sa pozicije koja se ne može porediti sa...