fbpx
NaslovnicaCrna GoraNema policijskog časa, mjere donijete na osnovu Ustava i zakona

Nema policijskog časa, mjere donijete na osnovu Ustava i zakona

 

Podgorica, (MINA) – Crnogorska Vlada negirala je danas tvrdnje Demokratskog fronta (DF) da je uvela policijski čas, i da su mjere koje se donose radi suzbijanja epidemije koronavirusa nezakonite.

Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti odlučilo je sinoć da se građanima Crne Gore zabranjuje izlazak iz kuća radnim danima od 19 sati do pet ujutru, a vikendom od 13 sati u subotu, do pet sati u ponedjeljak ujutru.

U reagovanju DF-a navodi se da, po Ustavu Crne Gore, niko ne može uvesti policijski sat niti donositi slične uredbe prije nego se u Skupštini, na predlog predsjednika države, proglasi vanredno stanje.

Vlada podsjeća se da je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila globalnu pandemiju koronavirusa 11. marta, a u Crnoj Gori je epidemija proglašena zvaničnom 26. marta-

Navodi se da je članom 39 Ustava Crne Gore moguće ograničiti slobodu kretanja ako je to potrebno za sprječavanje širenja zaraznih bolesti.

“Da su članom 55 Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisane mjere ograničenja kretanja u području zahvaćenom epidemijom zarazne bolesti”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti predviđeno Zakonom.

“Naredbe ne donosi Vlada niti Nacionalno koordinaciono tijelo, nego Ministarstvo zdravlja na predlog Instituta za javno zdravlje”, kaže se u saopštenju Vlade.

Ističe da je tako učinjeno i Naredbom Ministarstva od 30. marta, koja je odmah objavljena u Službenom listu.

“Dakle, nema policijskog časa – već se život, rad i kretanje odvija na način primjeren aktuelnoj opasnosti i zaštiti zdravlja i života građana, uz mogućnost svakodnevnog kretanja svakog radnog dana od pet do 19 sati i subotom od pet do 13 sati. Propisani su i izuzeci u vremenu zabrane, radi ostvarivanja djelatnosti od javnog interesa.

Ukazuje se da Nacionalno koordinaciono tijelo i Ministarstvo zdravlja sve mjere donose osluškujući i procjenjujući zabrinutost građana, i rukovodeći se isključivo interesom njihovog zdravlja.

Ističe se da nije vrijeme za politiku, nego za dosljednu zaštitu zdravlja i života svakog građanina i njegove porodice.

“Ako neki politički subjekt ne može da se prepozna kao dio ovog sveobuhvatnog, odgovornog i humanog procesa, u kojem, vjerujemo, svi treba da budemo jedno i zajedno, ostaju mu na raspolaganju pravna sredstva i sudovi, kao mogućnost provjere da li su odluke Ministarstva zdravlja zasnovane na Ustavu i zakonu”, poručili su iz Vlade.

Najčitanije

Budva odbranila trofej

Podgorica, (MINA) - Odbojkaši Budve šesti put uzastopno osvojili su titulu prvaka Crne Gore. Budva...