fbpx
NaslovnicaCrna GoraNajavili ozelenjavanje površina ispred zdravstvenih ustanova

Najavili ozelenjavanje površina ispred zdravstvenih ustanova


Podgorica, (MINA) – Akcijom “Za ljepšu i zdraviju Crnu Goru” Agencija za zaštitu životne sredine želi da se zahvali medicinskim radnicima za žrtvu koju podnose za vrijeme pandemije koronavirusa, kazao je vršilac dužnosti /v.d./ direktora Agencije Milan Gazdić.

On je objasnio da će tom akcijom biti obuhvaćeni Klinički centar Crne Gore (KCCG) i opšte bolnice u Beranama i Pljevljima.

Gazdić je danas u Podogrici potpisao ugovor sa direktoricom KCCG Ljiljanom Radulović.

“Za sada imamo donaciju od Elektroprivrede od oko deset hiljada EUR. Akcijom će biti obuhvaćeno ozeljenjavanje površina, uređene unutrašnjih prostorija tih bolnica i niz akcija edukacije”, rekao je Gazdić.

Plan je da se zasadi oko pet hiljada sadnica, kazao je on, pojašnjavajući da je cilj akcije povezivanje zaštite životne sredine sa novonastalom epidemiološkom situacijom, kao i promocija zdravih stilova života.

“Naš plan je u početku obuhvatao tri bolnice, ali se u međuvremenu javio veliki broj institucija koje su od nas tražile da ih uključimo u akciju. Vrlo rado smo izašli u suret i oni će biti uključeni”, rekao je on.

U KCCG danas je otvorena izložba fotografija na kojoj se prikazuju prirodne ljepote Crne Gore.

“Uskoro planiramo da fotografije uljepšaju i prostor gdje se nalaze i sami pacijenti u Polikliničkom dijelu KCCG, ali i ostatku hodnika same bolnice”, kazala je direktorica KCCG Ljiljana Radulović.

U planu je i ozeljenjavanje dvorišta KCCG, rekla je ona, navodeći da se nada da će, nakon prestanka zatvorenog režima rada, dvorište biti mjesto za opuštanje pacijenata i zaposlenih.

“Jedna od osnovnih ideja jeste, kada se uljepša dvorište, da će se malo više paziti na okolinu cijele zemlje i da će nakon tri decenije, Crna Gora postati ekološka i u navikama naših građana“, rekla je Radulović.

V. d. generalnog direktora Direktorata za ekologiju Dušan Bugarin, kazao je da će Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma podržati podržato ovu akciju u sklopu obilježavanja 30 godina ekološke države.

“Ovo je jedan fin gest, makar da pokušamo da se zahvalimo medicinskim radnicima za sve ono kroz šta su prošli i kroz šta još uvijek prolaze”, kazao je on.

Bugarin se nada da će u narednom periodu doći do nastavka saradnje službi koje su zadužene za zaštitu životne sredine i za okologiju, kako bi Crna Gora postala, kako je rekao prava ekološka država.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije