fbpx
NaslovnicaCrna GoraMiranović: Da postanemo prva corona free destinacija

Miranović: Da postanemo prva corona free destinacija


Podgorica, (MINA) – Pozicija Crne Gore je za sada izuzetno povoljna zato što broji dane do sticanja statusa corona free destinacije, dok druge zemlje bilježe ponovni rast broja oboljelih, kazala je šefica Operativnog štaba za koordinaciju realizacije mjera za sprečavanje širenja COVlD 19 Vesna Miranović.

Miranović je u intervjuu Vikend novinama rekao da bi postati corona free destinacija bila istinska privilegija za Crnu Goru u svijetu nad kojim se nadvila pandemija virusa SARS-CoV-2.

On je rekla da mogućnost statusa corona free destinacije nije jedina vijest kojom je Crna Gora skrenula pažnju na sebe tokom pandemije novog korona virusa.

Miranović je podsjetila da je Crna Gora posljednja zemlja u Evropi u kojoj je registrovana infekcija izazvana virusom SARS-CoV-2.

“Jedinstvena je i po tome što je jedina zemlja u čijim domovima za stare nije zabilježen ni jedan slučaj infekcije ovim virusom. Bilo bi izvanredno da ovaj niz dostignuća bude obogaćen činjenicom da prije svih u Evropi ostvarimo status corona free destinacije”, navela je Miranović.

Na pitanje koliko je Crna Gora blizu da se optimistične najave o corona free destinaciji obistine, Miranović je ocijenila da to zavisi od mnogo faktora.

“U kom trenutku će posljednjih par inficiranih biti u dva navrata negativni na prisustvo virusa, iznenadni događaji kakav je identifikovanje prisustva virusa kod srpskog državljanina u završnoj fazi infekcije, mogućnost kontrole nad kontaktima koje je ostvario, eventualne pojave novih slučajeva”, navela je Miranović.

Ona je rekla da je prioritet Operativnog štaba da sve aktivnosti do kraja drži pod kontrolom zato što je mogućnost unošenja virusa spolja u Crnu Goru u situaciji bez unutrašnje transmisije jedina prijetnja.

Miranović je navela da je samoizolacija čitave države na duge staze neodrživ koncept, i da zato tragaju za kreativnim rješenjima koja će ustanoviti balans između potreba za očuvanjem zdravlja građana i očuvanja zdravlja privrede.

“Navijamo da region što prije uspostavi punu kontrolu nad epidemijom u sopstvenim državama i da onda migracije između država postanu moguće uz nizak stepen rizika”, rekla je Miranović.

Prema njenim riječima, Crna Gora će spremno dočekati jesen osnažena stečenim iskustvom i tehnički adekvatno opremljena.

“Kao i uvijek, ne oslanjamo se na splet srećnih okolnosti već na sopstveno znanje i sposobnost”, poručila je Miranović.

Najčitanije