fbpx
NaslovnicaCrna GoraMilić: Epidemiološka situacija u Budvi složena

Milić: Epidemiološka situacija u Budvi složena

Podgorica, (MINA) – Epidemiološka situacija u Budvi je složena, čemu je u najvećoj mjeri doprinijela velika koncentracija turista koji su posjetili taj grad ili borave u njemu, ocijenila je direktorica budvanskog Doma zdravlja, Anđela Milić.

„Budući da se bliži se kraj sezone a samim tim i smanjenje broja gostiju, nadamo se da će doći do manjeg broja zaraženih i lokalne transmisije virusa“, kazala je Milić agenciji MINA.

Kako je navela, razvoj dalje epidemiološke situacije zavisiće od ispoljavanja lične odgovornosti, prvenstveno lokalnog stanovništva, ali i društva u cjelini.

„Kao i uvijek do sada, apelovaćemo na poštovanje svih propisanih mjera, jer samo na taj način možemo zaštiti sebe i druge“, rekla je Milić.

Posebna pažnja se, smatra ona, mora posvetiti unaprjeđenju vakcinalnog procesa i podizanju nivoa svijesti o značaju vakcinacije.

Na pitanje koliko se, u prosjeku, ljudi dnevno javi sa simptomima koronavirusa, Milić je odgovorila da na dnevnom nivou registruju između 80 i 100 pacijenata koji se javljaju na pregled u covid ambulanti, a približno toliko se odradi i brzih antigenskih testova.

„Pored toga, dnevno imamo prosječno oko 50 PCR testova i oko 150 besplatnih PCR testova za turiste kojima je potreban negativan test za povratak u matičnu zemlju. Svi ovi pokazatelju ukazuju koliki je izazov pred zdravstvenim radnicima u Budvi“, dodala je Milić.

Upitana da li u Domu zdravlja Budva imaju kapaciteta da odgovore svim zahtjevima za testiranje, ona je rekla da su turističku sezonu dočekali potpuno spremni, imajući u vidu najave turističke privrede i nadležnih državnih institucija.

Milić je podsjetila da su i međunarodne zdravstvene organizacije i priznati stručnjaci jasno upozoravali na novi talas virusa covid 19.

Sve to je, kako je navela, predstavljalo polaznu osnovu za kreiranje strategije za ovogodišnju turističku sezonu, kako bi spremno odgovorili velikom broju pregleda i testiranja.

„Uprkos svim izazovima, uvjereni smo da smo adekvatno odgovorili zadatku i da su naši zdravstveni radnici, kao nebrojeno puta do sada, dali nemjerljiv doprinos očuvanju zdravlja naših sugrađana i svih dragih turista koji su gosti Budve“, kazala je Milić.

Na pitanje da li imaju dovoljno kadra, i koliko je osoblje Doma zdravlja opterećeno u ovim uslovima, ona je rekla da uspijevaju da odgovore na sve zahtjeve i izazove koje imaju kada je u pitanju zdravlje njihovih korisnika i novi talas covid 19.

„Prevashodno zahvaljujući požrtvovanosti i angažovanju svih zdravstvenih radnika u našoj ustanovi“, dodala je Milić.

Ona je kazala da je, s obzirom na tendenciju porasta broja covid pozitivnih pacijenata, počela sa radom još jedna Covid ambulanta, a ubrzo očekuju pomoć u vidu dodatnog broja ljekara koje će im, kako je navela, uputiti Ministarstvo zdravlja.

Milić je dodala da su, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, angažovana dva epidemiologa i dva sanitarna tehničara.

Upitana koliki udio u broju testiranih čine turisti, i koji je procenat pozitivnih među uzetim uzorcima, ona je rekla da dnevno testiraju u prosjeku oko 40 turista sa simptomima covida, uključujući i pedijatrijsku populaciju.

Na pitanje da li ostali, nekovid pacijenti, trpe zbog preopterećenosti Doma zdravlja, Milić je kazala da medicinsko osoblje daje svoj pun doprinos kako bio pacijenti dobili odgovarajuću zdravstvenu zaštitu na koju su navikli.

Prema njenim riječima, naviknuti na rad i opterećenost u toku turističke sezone, kao i prethodno iskustvo sa covid pandemijom, osoblje Doma zdravlja revnosno ispunjava obaveze.

Upitana da li smatra da je odluka da se turistima omogući ulazak u Crnu Goru bez uslova bila ispravna, ili je trebalo preduzeti neke mjere predostrožnosti, Milić je kazala da su Vlada i nadležna ministarstva tu odluku donijeli uzevši u obzir ekonomsko pitanje i trenutnu epidemiološku situaciju.

„Naravno, u komunikaciji sa lokalnom samoupravom, vodeći računa da se ne ponovi prošlogodišnji scenario“, dodala je Milić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije