fbpx
NaslovnicaCrna GoraKrivokapić da saopšti detalje tajnog ugovora sa SPC

Krivokapić da saopšti detalje tajnog ugovora sa SPC

Podgorica, (MINA) – Demokratska partija socijalista (DPS) pozvala je premijera Zdravka Krivokapića da što prije objavi detalje ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) i da se pokrene javna rasprava o tom, kako su kazali, veoma važnom pitanju.

Krivokapić je ranije danas saopštio da je Vlada Crne Gore spremna za potpisivanje ugovora sa SPC,i poručio da to pitanje ne smije biti podložno politizaciji ili podmetanju.

Iz DPS-a su kazali da potpisivanje ugovora između Vlade i SPC, čija je sadržina u potpunosti nepoznata široj javnosti, jasno upućuje da se radi o tajnom dogovoru koji najvjerovatnije za cilj ima ugrožavanje nacionalnih interesa Crne Gore.

Iz te partije su podsjetili da odavno upućuju na neprimjeren i nedozvoljen upliv SPC u politički život Crne Gore.

„Podsjećamo da je Vlada sastavljana u vjerskim objektima, a da je Zakon o slobodi vjeroispovijesti, umjesto nadležnih državnih organa, a shodno priznanju episkopa Joanikija, pisala upravo SPC“, kaže se u reagovanju DPS-a.

Oni su podsjetili da je riječ o zakonu čiju ustavnost provjerava Ustavni sud, „a koji na najgrublji način zadire u vjerska prava pravoslavnih Crnogoraca i imovinska prava države Crne Gore“.

Sve to, smatraju u DPS-u, upućuje na okolnost da je ugovor, čije je potpisivanje najavljeno, još jedan u nizu akata Vlade i SPC kojim se želi nanijeti šteta interesima Crne Gore.

„Stoga zahtijevamo od premijera Krivokapića najavljenu transparentnost i očekujemo da se sadržina ugovora što prije predoči javnosti, a potom i pokrene javna rasprava o ovom veoma važnom pitanju“, zaključuje se u reagovanju.

Najčitanije