fbpx
NaslovnicaCrna GoraIzmjene popravljaju status opozicionih predstavnika

Izmjene popravljaju status opozicionih predstavnika

Podgorica, (MINA) –Izmjene dijela pravila o funkcionisanju i nadležnosti Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva suštinski popravljaju status opozicionih predstavnika, ocijenila je izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević.

Ona je Vijestima kazala da te izmjene smanjuju prostor Demokratskoj partiji socijalista (DPS) za spinovanja i pokušaje prevara.

Uljarević smatra da se sada otvaraju ozbiljne šanse da se konačno postigne saglasnost u vezi sa pravilima za poštene izbore, ali daje i Odboru ključna riječ za set medijskih zakona, izbor novog Savjeta Radio Televizije Crne Gore (RTCG), kao i za uspostavljanje okvira za prevazilaženje problema koji se odnose na rad Državne izborne komisije (DIK), Agencije za sprečavanje korupcije (ASK), Agencije za elektornske medije (AEM).

Ona je naglasila da nema ozbiljnog dijaloga ako ga vlast i opozicija ne vode na koliko toliko ravnopravnim osnovama, i zato je ovaj Odbor do sada bio „klinički mrtav”.

„Izmjene dijela pravila o funkcionisanju i nadležnosti Odbora suštinski popravljaju status opozicionih predstavnika i smanjuju prostor DPS-u za spinovanja i pokušaje prevara“, rekla je Uljarević.

Kako je navela, sukobi unutar opozicije, nakon što je promijenjen način na koji će se reforma izbornih i drugih zakona odvijati, očekivani su i pokazuju da nije samo vlast kriva za opozicione neuspjehe, već da tome doprinosi i sama opozicija.

Uljarević je kazala da bi DPS izbjegao promjene u radu Odbora koji se bavi reformama izbornih zakona i da je nevoljno prihvatio Briselski plan Demokrata i Građanskog pokreta URA.

Kako je naglasila, na opoziciji je da sada taj uspjeh valorizuje.

Uljarević je navela da je upućenim posmatračima i onima koji zaključuju na osnovu činjenica jasno da nije riječ o dogovoru DPS-a i Demokrata.

“Riječ je o nevoljnom prihvatanju Briselskog plana, koji su osmislili Demokrate i URA, od strane DPS-a, a nakon uspješnog posredovanja Evropske unije (EU) kroz njenog najvišeg predstavnika u Crnoj Gori, ambasadora Aiva Orava i nekoliko ambasadora uticajnih država članica Unije”, kazala je ona.

Uljarević je dodala da se radi o kvalitativnom iskoraku kojem su presudno doprinijele Demokrate, „po kojima se ovih dana baca drvlje i kamenje iz onih struktura koje cijene da su samo oni mjera opozicionog djelovanja, ali i onih koji ovo vješto koriste da bi minimizirali štetu za DPS“.

Kako je navela, često svjedočimo žešćim unutaropozicionim bitkama nego minimalnom sistemu koordinacije u djelovanju protiv vlasti koja se retorički predstavlja kao ključni oponent.

„Ne vidim argumente da se pojedine opozicione stranke bune protiv odluke koja povećava i njihove mogućnosti da utiču na legalnosti i legitimitet izbora sljedeće godine, a vjerujem da je crnogorski građanin mnogo zreliji od slike koju o njemu imaju poslanici koji populističkom retorikom i napadima na kolege žele da dobiju neke poene”, kazala je Uljarević.

Ona je rekla da je teško razumjeti insistiranje na tehničkoj vladi, što čini dio opozicije, jer bi, kako tvrdi, ona bila duvanje u jedra DPS-u.

“I ko god to ne vidi, ili ne razumije politiku i političke procese ili pomaže DPS-u ili prosto želi da ostvari svoje kratkoročne interese. Mi smo imali to iskustvo 2016. godine, i to u sasvim drugačijim okolnostima direktnog i snažnog pritiska međunarodnih partnera, što je bilo podržavajuće za poziciju opozicije. Ta vlada je tada mala ograničene domete, a sa ove distance bi se mogli reći i da napravila štetu opozicionim partijama koje su u njoj učestvovale”, navela je Uljarević.

Promjene su, dodaje ona, moguće sadržajnim i strateškim opozicionim djelovanjem koje uključuje efikasan sistem praćenja rada VDT-a, ASK-a, DIK-a, AEM-a i RTCG, a to sve nije u nadležnosti Vlade.

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...