fbpx
NaslovnicaMINA SvijetIzbori bez opozicije, mala izlaznost 

Izbori bez opozicije, mala izlaznost 

Tirana, (MINA) – Na lokalnim izborima u Albaniji, koje je opozicija bojkotovala, glasalo je samo 21,6 odsto građana, od ukupno 3.464.328 upisanih u birački spisak.

Izbori su prošli u nedjelju u napetoj atmosferi zbog straha od eventualnih incidenata, ali oni nisu zabijeleženi, prenose agencije.

Na lokalnim izborima glasalo se za gradonačelnike i odbornike u 61 albanskoj opštini.

Osim niske izlaznosti, ovi izbori će biti upamćeni po bojkotu opozicije koji se dogodio prvu put nakon pada komunističkog režima u toj zemlji 1990. godine.

Albanski premijer Edi Rama nakon izbora je rekao da je “ovaj dan bio istorijski momenat za Albaniju, kada je država dobila budućnost, građanstvo i nadu”.

“Danas je bio dan kulminacije istorijskog sukoba između prošlosti i budućnosti, između antidržave i države, između stare Albanije, duhova istorije i pravedne Albanije. Danas je pobijedila budućnost, građanstvo, nada. Pobijedila je dostojanstveno evropska Albanija”, poručio je on.

Rama je istakao da će opozicija uvijek imati njegovu “ispruženu ruku” za sporazum za rješavanje političke krize, ali bez uslovljavanja.

Lider albanske opozicije i najveće opozicione Demokratske partije Ljuljzim Baša rekao je da je čak 85 odsto Albanaca odbacilo monističko glasanje, “napuštajući masku Rame”.

“Današnje jednopartijsko glasanje pod apsolutnom jednopartijskom kontrolom je bio događaj koji se nije dogodio ni u jednom mjestu u Evropi od vremena komunizma. Ovo je parodija demokratije, Ustava i pravne države”, rekao je Baša.

Lokalni izboru u Albaniji su sprovedeni u atmosferi tenzija nakon što je albanska opozicija u februaru napustila rad parlamenta i nastavila političke aktivnosti na ulicama Tirane, zahtijevajući ostavku Rame, formiranje prelazne vlade i raspisivanje opštih izbora.

Zbog političkih tenzija i masovnih protesta opozicije, albanski predsjednik Iljir Meta je poništio ukaz o održavanju izbora 30. juna, istakavši da neće dopustiti izborni proces bez opozicije i straha od eventualnih građanskih sukoba.

Vladajuća Socijalistička partija i Rama takvu odluku albanskog predsjednika su ocijenili kao neustavnu i obećali građanima da će izbori biti održani bez obzira da li to žele ili predsjednik i opozicija.

Evropska unija i SAD priznali su jučerašnji dan kao izborni u Albaniji i učestvovali su kroz posmatračke misije sastavljene od 150 predstavnika OEBS, 20 predstavnika iz američke ambasade u Tirani i po četvoro predstavnika italijanske i britanske ambasade u toj zemlji.

Najčitanije