fbpx
NaslovnicaCrna GoraIzbori bili fer i transparentni

Izbori bili fer i transparentni

Podgorica, (MINA) – Izbori u Crnoj Gori bili su fer i transparentni, u skladu sa zakonskim i demokratskim načelima i normama, a velika izlaznost pokazatelj je odgovornosti građana prema državi, ocijenjeno je na sastanku predsjednika Skupštine Ivana Brajovića i ambasadora Češke u Crnoj Gori Karela Urbana.

Brajović je kazao da je, sa ciljem dogovora oko organizovanja Prve sjednice novog saziva Skupštine, pozvao na razgovor nosioce izbornih lista koje su obezbijedile parlamentarni status.

On je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, rekao da očekuje da će, tokom sastanka, biti preciziran datum konstitutivne sjednice Skupštine i objasnio ustavnu proceduru za formiranje nove Vlade.

„Crna Gora je postigla značajne rezultate na unutrašnjem i međunarodnom planu, zbog čega je i prepoznata kao lider evropskog procesa u regionu. Stoga je još veća obaveza da se održi evropski kurs i nastavi za započetim reformama, a da se političke razlike manifestuju kroz dijalog u Parlamentu“, naglasio je Brajović.

Urban je istakao da će Češka uvijek biti zastupnik samostalne, građanske, multietničke Crne Gore koja će nastaviti svoj evropski put, kao članica Sjevernoatlantskog saveza.

On smatra da je Crna Gora na izborima pokazala institucionalnu snagu i demokratiju.

Na sastanku je zajednički konstatovano da su izbori bili fer i transparentni.

“U skladu sa zakonskim i demokratskim načelima i normama, uz unaprijeđeno izborno zakonodavstvo, a velika izlasnost pokazatelj je odgovornosti građana prema državi”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije