fbpx
NaslovnicaCrna GoraInteres Crne Gore i njenih građana prioritet

Interes Crne Gore i njenih građana prioritet

Podgorica, (MINA) – Interes Crne Gore i njenih građana prioritet je koji nema alternativu, poručio je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, navodeći da bez zajedničkog rada vlasti i opozicije ne može biti djelotvornih reformi i izgradnje uspješnog društva.

Bečić je primio danas u nastupnu posjetu britansku ambasadorku Karen Medoks, navodeći da je zadovoljan što je susret sa predstavnicom Ujedinjenog Kraljevstva, zemlje sa kojom crnogorski parlament ima odličnu saradnju, jedan od njegovih prvih zvaničnih sastanaka.

On je, kako je saopšteno iz Skupštine, istakao da je sveobuhvatna podrška Crnoj Gori, čak i u izazovnim vremenima usljed pandemije koronavirusa, dokaz da Ujedinjeno Kraljevstvo nije zaboravilo svog starog saveznika.

„Sporazum koji su potpisali konstituenti nove vlasti jasno ukazuje da će se nastaviti sa jačanjem dosadašnjeg vanjskopolitičkog puta, afirmisanjem građanskog karaktera Crne Gore, da neće biti revanšizma, ali da će se poštovati vladavina prava”, naveo je Bečić.

On je poručio da nijedan pojedinac neće biti iznad zakona i time će se poslati poruka da je crnogorsko društvo zrelo demokratsko društvo.

On je, govoreći o prioritetima novog saziva Skupštine, istakao da će raditi na jačanju zakonodavne, nadzorne i kontrolne uloge, čime će parlament postati istinski i odgovoran partner Vladi.

Bečić je naglasio da će nastojati da povrate dostojanstvo tom domu.

„A netoleranciju koja je postojala prethodnih godina zamijeniti poštovanjem i otvorenim razgovorom, trudeći se da opozicija ima mjesto koje zaslužuje“, naveo je Bečić.

Prema njegovim riječima, bez zajedničkog rada vlasti i opozicije ne može biti djelotvornih reformi i izgradnje uspješnog društva.

„Potrebno je da se svi zajedno izdignemo iznad ličnih i partijskih interesa, jer interes Crne Gore i njenih građana mora biti svima nama prioritet koji nema alternativu“, naglasio je Bečić.

On je kazao je da će unaprijediti usaglašenost domaćeg zakonodavstva sa evropskim, naročito u oblastima pravosuđa i izbornog zakonodavstva, kako izborni proces ne bi nikada više bio tačka sporenja.

Bečić je zahvalio na dugogodišnjoj podršci Britanske ambasade institucionalnom jačanju Skupštine, naročito kroz saradnju sa Vestminsterskom fondacijom za demokratiju.

On je kazao da je uvjeren da će Parlamentarna budžetska kancelarija ubrzo zaživjeti u punom kapacitetu i na taj način ojačati kontrolnu ulogu Parlamenta.

Medoks je čestitala Bečiću na izboru za tako važnu funkciju, jer se, kako je navela, parlament u svakom uspješnom društvu smatra srcem demokratije.

„Smatramo da Skupština igra ključnu ulogu u djelotvornosti funkcionalne demokratije, a Vaš doprinos je od izuzetnog značaja. Raduje nas činjenica da dijelimo zajedničke ciljeve u oblastima saradnje u odbrani, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i produbljivanju parlamentarne saradnje“, kazala je Medoks.

Ona je rekla da su britanska Vlada i parlament, koji imaju puno eksperata iz raznih oblasti, voljni da pomognu u ispunjavanju zacrtanih ciljeva.

Sagovornici su razgovarali o značaju unapređenja ekonomske saradnje, za šta, kako se navodi, postoji dosta potencijala.

Medoks je naglasila da će voljnost Bečića da se stvori bolji poslovni ambijent i ojača borba protiv korupcije i kriminala, poslužiti kao podsticaj za strane investitore da više ulažu u Crnu Goru.

Najčitanije