fbpx
NaslovnicaCrna GoraHitno potreban povratak američkog liderstva u regionu

Hitno potreban povratak američkog liderstva u regionu

Podgorica, (MINA) – Organizacije i predstavnici crnogorske, albanske i bosanske dijaspore u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pozvali su čelnike Kongresa i administraciju američkog predsjednika Džoa Bajdena da, kako su naveli, odmah preduzmu korake za suzbijanje pokušaja Vlade Srbije da potkopa mir i sigurnost u regionu.

Oni su u otvorenom pismu članovima Odbora Predstavničkog doma SAD-a za vanjske poslove, Odboru Senata za vanjske odnose, američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu i pomoćniku predsjednika za pitanja nacionalne sigurnosti Džejku Salivenu, naveli da je hitno potreban povratak američkog liderstva na Zapadnom Balkanu.

Predstavnici crnogorske, albanske i bosanske dijaspore u SAD-u kazali su da se Beogradu mora poslati snažan signal da se više nikada neće dozvoliti da upotreba sile diktira prirodu i pravac politike Zapadnog Balkana.

Amerika je, kako su naveli u pismu, uložila previše vlastitih resursa u region da bi omogućila revanšističkim glumcima da desetkuju skoro četvrt vijeka napretka.

“Kao vodeće organizacije i lideri iz albansko-američke, bosansko-američke i crnogorsko-američke zajednice, okupili smo se kako bismo zajedno izrazili našu ozbiljnu zabrinutost i poslali upozorenje zbog rastućeg ratobornog ponašanja vlade Srbije prema Kosovu, Bosni i Hercegovini (BiH) i Crnoj Gori“, piše u pismu u koji je agencija MINA imala uvid.

Oni su rekli da vjeruju da je to pitanje od najveće važnosti za SAD, jer direktno ugrožava mir i stabilnost cijelog Zapadnog Balkana, a time i Evrope u cjelini.

Lideri albansko-američke, bosansko-američke i crnogorsko-američke zajednice kazali su da se tokom septembra ove godine svjedočilo nizu alarmantnih i eskalirajućih prijetnji regionalnoj sigurnosti i stabilnosti od vlade Aleksandra Vučića iz Beograda.

Kako su naveli, najalarmantniji prizori bili su na Kosovu, gdje su srpski tenkovi, borbeni avioni i oklopna vozila bili raspoređeni u neposrednoj blizini kosovske granice.

Ti dramatični manevri, kako su dodali, rezultat su iznenadne odluke Beograda da odustane od sporazuma o registarskim tablicama, koji je Evropska unija (EU) pregovarala sa Srbijom i Kosovom prije skoro deset godina.

„Ta uznemirujuća eskalacija uslijedila je nakon velike bezbjednosne krize u Crnoj Gori, podstaknute ustoličenjem novog mitropolita Srpske pravoslavne crkve u toj zemlji, što je na najzapaljiviji mogući način sprovela vlada u Podgorici, čije su bliske veze sa Beogradom dobro poznate“, navodi se u pismu.

Predstavnici crnogorske, albanske i bosanske dijaspore u SAD-u kazali su da je u isto vrijeme Vučićev najbliži regionalni saradnik, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nastavio višemjesečnu kampanju bojkota i opstrukcije državnih institucija.

„Nakon što je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH nametnuo zakon o poricanju genocida, kao odgovor na više od deceniju dugog eksplicitnog i vulgarnog negiranja genocida u Srebrenici i BiH od strane Dodika i njegovih saradnika“, piše u pismu.

Dodik je, kako se podsjeća, u više navrata otvoreno prijetio da će pokrenuti otcjepljenje Republike Srpske (RS).

„Prijeteći i reformom takozvane “Vojske RS”, čije je rukovodstvo organizovala genocid u Srebrenici, radi postizanja ovog cilja“, navodi se u pismu.

Prema riječima predstavnika crnogorske, albanske i bosanke dijaspore, svaki od tih političkih ispada je samo manifestacija onoga u šta se pretvorila politika vlade u Beogradu u remećenju regionalnog bezbjednosnog poretka.

Oni su naveli da srbijanska vlada novu politiku naziva „srpski svet“.

„Koja teži, prema riječima ministra unutrašnjih poslova zemlje (Aleksandra Vulina), ka formalnom političkom i institucionalnom „ujedinjenju“ svih etničkih Srba na Zapadnom Balkanu, sa Vučićem kao njihovim vođom“, navodi se u pismu.

To, kako smatraju, nije ništa drugo do ponovno pokretanje projekta „Velike Srbije“ iz doba Slobodana Miloševića, koji je, kako su naveli, doveo do najgoreg nasilja i najvećih zločina u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Lideri iz albansko-američke, bosansko-američke i crnogorsko-američke zajednice rekli su da su se sve dosadašnje iridentističke aktivnosti Srbije dešavale uz izričitu podršku Rusije.

Prema njihovim riječima, u tom cilju je Moskva aktivno rasporedila obavještajnu i para-kriminalnu infrastrukturu u cijelom regionu, kako bi dodatno podigla tenzije i ohrabrila režim u Beogradu.

„Pokušaj državnog udara, koji je podržala Srbija i Rusija 2016. godine, imao je za cilj atentat na ključno rukovodstvo zemlje uoči prijema Crne Gore u NATO“, navodi se u pismu.

Dodaje se da je Moskva isto tako izričito podržala secesionističke pretenzije Dodika i time direktno narušila teritorijalni integritet i suverenitet BiH.

„U stvari, koncept “srpskog sveta” je isto toliko kopija velikosrpskog motiva, koliko je „ruski svijet“ vanjska politika Vladimira Putina u regionu bivšeg Sovjetskog Saveza“, dodaje se u otvorenom pismu.

Predstavnici crnogorske, bosanske i albanske dijaspore u SAD-u kazali su da je „situacija na Kosovu Vučićeva najopasnija igra do danas, da predstavlja konačan zaokret i pokazuje da Srbija sada nastoji upotrijebiti silu, ili barem prijetnju silom, za stvaranje novih činjenica na terenu“.

Prema njihovim riječima, to je kategorična prijetnja ne samo sigurnosti i suverenitetu Kosova, već, zapravo, čitavog postjugoslovenskog državnog sistema na Zapadnom Balkanu i stoga predstavlja značajan rizik po američke interese na ionako nestabilnom jugoistoku Evrope.

U pismu se navodi da su SAD odigrale presudnu ulogu u osiguranju suvereniteta Kosova i postizanju mira implementacijom Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH, kao što su decenijama bile ključni garant regionalne sigurnosti i stabilnosti.

„Dok su nove prijetnje i prioriteti nužno preusmjerili pažnju Amerike na druge dijelove svijeta, situacija na Zapadnom Balkanu se, kao rezultat toga, značajno pogoršala“, ocjenjuje se u pismu.

Kako se ističe, budući da su izgledi za proširenje EU skoro nestali, hitno je potreban povratak američkog liderstva na Zapadnom Balkanu.

„Imajući u vidu navedeno, pozivamo čelnike Kongresa i administraciju predsjednika Bajdena da odmah pokrenu korake za suzbijanje pokušaja vlade Srbije da potkopa mir i sigurnost u regiji“, naveli su lideri iz albansko-američke, bosansko-američke i crnogorsko-američke zajednice.

Oni su pozvali američke lidere da proširenje NATO-a na region postave kao prioritet, posebno što se tiče BiH i Kosova.

„Uključivanje ova dva politička društva u atlantski savez definitivno bi spriječilo prijetnju srpske (ili ruske) agresije i konačno omogućilo da društveno-ekonomski prioriteti dođu u prvi plan“, kaže se u pismu.

To je, kako se navodi, od vitalne važnosti, jer se značaj NATO-a u regionu samo povećavao kako su izgledi za proširenje EU oslabili.

„To će, takođe, nužno uključivati Ameriku da podstakne preostale evropske saveznike koji još nijesu priznali suverenitet Kosova da to učine odmah. Uvjereni smo da bi dvostranački napori u tom cilju mogli biti uspješni“, rekli su lideri iz albansko-američke, bosansko-američke i crnogorsko-američke zajednice.

Kako su naveli, njihove organizacije i zajednice preduzele su ovaj istorijski zajednički apel jer je, kako su ocijenili, prijetnja toliko velika da su prepoznali da samo kolektivna akcija može spriječiti Vučićev režim da ostvari „najzlokobnije spletke“.

„Ukratko, uvjereni smo da će se, ako ne dođe do povratka američkog vodstva i primata na Zapadnom Balkanu, vlada Srbije osjećati ohrabrenom da dodatno rasplamsa regionalne tenzije s ciljem da nastali haos iskoristi za postizanje svojih geopolitičkih ciljeva upotrebom sile“, ocjenjuje se u pismu.

Lideri iz albansko-američke, bosansko-američke i crnogorsko-američke zajednice poručili su da se to ne smije dopustiti i može se spriječiti samo većim i aktivnijiim američkim angažmanom u regionu.

Orginalni tekst pisma sa listom potpisnika dostupan je na linku: https://medium.com/@Balkans.Joint.Statement/open-letter-on-serbian-aggression-in-the-balkans-d66ee517232b

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije