fbpx
NaslovnicaCrna GoraFormiran Krizni medicinski štab

Formiran Krizni medicinski štab


Podgorica, (MINA) – Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) formiralo je Krizni medicinski štab čiji je cilj preduzimanje aktivnosti neophodnih za nastavak uspješnog suočavanja Crne Gore sa pandemijom koronavirusa i upravljanje kompletnim zdravstvenim sistemom.

Krizni štab, na čelu sa doktorom Rankom Lazovićem, formiran je na sastanku, kojem su prisustvovali direktori svih medicinskih ustanova u Crnoj Gori, predstavnici Vojske, Direktorata za vanredne situacije i privatnih medicinskih centara.

Kako je saopšteno iz Vlade, na sastanku je iskazana potpuna odlučnost svih zdravstvenih ustanova da slijede uputstva NKT, uključujući i spremnost privatne bolnice Codra da svoje kapacitete stavi na raspolaganje.

Navodi se da su čelnici medicinskih ustanova iskazali jedinstvo i spremnost da slijede instrukcije koje će dobijati od Kriznog Medicinskog štaba i realizuju ih u najkraćem mogućem roku.

Usvojen je, i odmah je počeo da se sprovodi, operativni plan korišćenja medicinskih kapaciteta sa ciljem pružanja najbolje moguće zdravstvene zaštite građanima, maksimalnim korišćenjem kapaciteta i uspješnim suočavanjem sa iskušenjima koja slijede.

Kako su kazali iz Vlade, predsjednik NKT Milutin Simović posebno je pozdravio spremnost privatne bolnice Codra da svoje kapacitete stavi na raspolaganje.

“Operativni plan podrazumijeva dislokaciju pojedinih pacijenata i ljekara u skladu sa preraspodjelom kapaciteta. Poseban akcenat je dat na potrebi pune uključenosti primarne zdravstvene zaštite i pogotovo patronažne službe kao i oštar nadzor nad osobama u samoizolaciji”, kaže se u saopštenju.

Simović je na sjednici ponovio da je zaštita zdravstvenih radnika vitalna karika u borbi protiv pandemije koronavirusa.

On je istakao da su zdravstveni radnici “na braniku i nacionalnog zdravlja i cijele države”.

“Stručni i savjesni medicinski radnici su ključni resurs našeg sistema. Zaboravimo uobičajene razlike, nevolja mora da nas ujedini. Slijedite striktno instrukcije koje ćete dobijati od vaših kolega iz Kriznog medicinskog štaba“, poručio je Simović.

Najčitanije