fbpx
NaslovnicaCrna GoraEurostat neće pratiti popis stanovništva

Eurostat neće pratiti popis stanovništva


Podgorica, (MINA) – Generalni direktorat Evropske komisije za statistiku(Eurostat) neće pratiti na terenu predstojeći popis stanovništva u Crnoj Gori,
saopšteno je “Danu” iz te institucije.

Kako su kazali iz Službe za odnose sa javnošću Eurostata, ta institucija je 2011.godine bila djelimično uključena u praćenje popisa u Crnoj Gori.

Oni su objasnili da je nivo uključenosti tada bio u obliku „lakog monitoringa“, putem takozvane „procjene eksperata“, gdje su stručnjaci čiji je angažman odobrio Eurostat (a ne osoblje Eurostata) bili na terenu tokom popisivanja.

“To neće biti slučaj u ovom krugu, jer nije planirano da Eurostat nadgleda popis stanovništva u Crnoj Gori (ili u bilo kojoj drugoj zemlji) na terenu”, naveli su iz te evropske institucije.

Kako su istakli, to ne znači da Eurostat nije uključen, jer pružaju savjete zemljama, uključujući i kroz radnu grupu za popis stanovništva i stanova, u kojoj zemlje iz procesa proširenja EU učestvuju kao posmatrači i imaju koristi od diskusija i tehničkih savjeta pruženih tokom sastanaka.

“Pored toga, Eurostat prati pripreme za popis i nastaviće da prati razvoj događaja”, saopštili su iz Eurostata.

Kako su mediji ranije prenijeli, praktično je
nemoguće održati popis u aprilu ove godine, kao što je planirano, prvenstveno zbog odluke o privremenom finansiranju, odnosno činjenice da budžet za ovu godinu još nije usvojen.

Predlog budžeta će se naći pred poslanicima tek u martu, a, osim tog akta, ključni preduslov za realizaciju popisa je usvajanje zakona o popisu, ali i stabilana epidemiološka situacija.

Pojedine zemlje regiona već su pomjerile termin održavanja popisa zbog epidemiološke situacije.

Najčitanije