fbpx
NaslovnicaCrna GoraEpiskopski savjet privremeno odložio molebane

Episkopski savjet privremeno odložio molebane

Podgorica, (MINA) – Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori privremeno je odložio molebane u crkvenim portama širom Crne Gore, koji su bili najavljeni za nedjelju.

Iz Episkopskog savjeta kazali su da to čine zbog ozbiljnosti opšte zdravstvene situacije u zemlji “i povratka zloćudnog virusa koji opet, ovdje u Crnoj Gori, odnosi ljudske živote”.

“Uoči sjutrašnje nedjelje i u njoj najavljenih molebana u crkvenim portama širom Crne Gore, obavještavamo sveštenstvo, vjernike i građanstvo, da takva sabranja privremeno odlažemo. Iako smo imali mogućnost da molebane održimo ispred hramova, i čvrstu namjeru da ispoštujemo naredbe zdravstvenih institucija, cijenimo da su okolnosti takve, da osim poštovanja propisa treba pokazati primjer uzdržanja i strpljenja”, navodi se u saopštenju.

Iz Episkopskog savjeta su kazali da je formalno-pravno proglašen kraj epidemije, i pravno utemeljenje da njihove opravdane proteste nastave, “ali faktički, bolest se vratila među nas i ona trenutno napreduje”.

“Što se tiče redovnog bogosluženja u brojnim pravoslavnim parohijama na sjeveru u kojima su ponovo zabranjena bogosluženja sa prisustvom vjerujućih, pozivamo, kao i ranije, vjernike da budu u dogovoru sa svojim parohijskim sveštenikom u vezi obavljanja nasušnih molitvi i sveštenoradnji”, dodali su iz Episkopskog savjeta.

Prema njihovim riječima, kad su u pitanju redovna crkvena bogosluženja u drugim gradovima, ona će se obavljati po ustaljenom redu, uz poštovanje zdravstvenih propisa.

“Mi smo i sada svjesni velike zloupotrebe pomenutih mjera, zarad sistematskog obračuna državnih vlasti sa Crkvom, i vidimo da ovi vlastodršci nemaju namjeru da od tog neustavnog manira odustanu, pripremajući se takvim nasiljem za izbore”, kaže se u saopštenju.

Iz Episkopskog savjeta su naveli da su, mimo toga, zabrinuti za zdravlje ljudi.

“Ne želimo da svojim sjutrašnjim okupljanjima šaljemo nejasnu i zbunjujuću poruku kako virusa uopšte nema, i kako razlozi za oprez ne postoje. Naša budnost i naša molitva, protiv ovog zla, moraju se povećati u narednim danima”, navodi se u saopštenju.

Iz Episkopskog savjeta su kazali da su isto tako svjesni da tim načinom ”kreni – stani – kreni”, stavljaju na iskušenje polet i bodrost duha svih učesnika njihovih “jedinstvenih u svijetu litija i molebana”, i čuju negodovanje brojnih vjernika prema takvom vođenju tog, kako su naveli, izuzetno zahtjevnog, a istovremeno Božijeg puta.

Oni su zamolili vjernike za strpljenje i odlučnost i kazali da sličnih primjera u istoriji ima na pretek.

“Mi smo do sada, na našim litijama, bili jedinstveni Božiji narod, koji u jednom duhu hodi ka oslobođenju. Naš duh sabornosti prevazišao je primjere iz biblijske i crnogorske istorije”, naveli su iz Episkopskog savjeta.

Kako su kazali, kod njih nema smutnje, “a svaka nejasnoća dođe i prođe – u jednom danu”.

“Pa neka, uz Božiju pomoć, tako i ostane. ”Strpljen – spašen” – glasi jedna od brojnih narodnih bogonadahnutih mudrosti, čiji se puni smisao otkriva baš u ovim danima”, dodali su iz Episkopskog savjeta.

Oni su kazali da će u nedjelju imati novu tzv. internet-litiju koju će predvoditi mitropolit Amfilohije.

“Neka nam svima njegova arhipastirska riječ bude duhovna utjeha za privremeni izostanak naših molebnih i litijskih sabranja, koja ne zaboravljamo, i koje spremno čekajući, jedni druge pozdravimo, istinskim i iskonskim pozdravom Ne damo svetinje”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Sjutra turnir u Herceg Novom Podgorica, (MINA) - Crnogorska Tekbol liga biće nastavljena drugim zimskim...