Naslovnica Crna Gora Edukacija ključna u borbi protiv ekstremizma

Edukacija ključna u borbi protiv ekstremizma

Podgorica, (MINA) – Kontinuirana edukacija i aktivna uključenost svih segmenata društva ključni su u borbi protiv ekstremizma, poručio je državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Dragan Pejanović.

On je na otvaranju radionice Angažovanje mladih u suzbijanju nasilnog ekstremizma i radikalizacije, koju su organizovali Ministarstvo sporta i mladih i misije OEBS-a u Crnoj Gori, rekao da je radikalizacija prijetnja kojoj su svi potencijalno izloženi.

„U posebnom riziku su djeca i mladi, pa je obaveza svih nas da udruženim snagama učinimo sve da pomognemo mladim ljudima da izgrade i održe pozitivan sistem vrijednosti“, istakao je Pejanović.

On je, kako je saopšteno iz MUP-a, upozorio da nasilni ekstremisti i terorističke organizacije ne biraju sredstva za vrbovanje mladih za realizaciju svojih ideja i ciljeva, i istakao da su kontinuirana edukacija i aktivna uključenost svih segmenata društva ključni u borbi protiv ekstremizma.

„Prepoznajući radikalizaciju i nasilni ekstremizam kao globalne izazove, na koje nijedno društvo nije imuno, Vlada je stvorila kvalitetan strateški, normativni i institucionalni okvir, i u kontinuitetu izgrađuje kapacitete u ovoj oblasti“, naveo je Pejanović.

On je istakao ulogu prosvjetnih radnika, imajući u vidu da su u svakodnevnom kontaktu sa mladim ljudima, i da imaju veliku mogućnost da u ranoj fazi prepoznaju promjene u njihovom ponašanju i djeluju kao zaštitni mehanizam.

Svi segmenti društva, kako je naveo, treba da pokažu odgovornost i posvećenost toj temi, jer samo mladi koji su zaštićeni od negativnih uticaja mogu stvarati nove vrijednosti i biti nosioci pozitivnih promjena u društvu.

Prema riječima Pejanovića, važna je uloga porodice kao temelja za razvoj pojedinca, kao i lokalne zajednice.

„Moramo podržati sve aktivnosti koje imaju za cilj da podstiču kritičko razmišljanje i kreativnost, a da spriječe sve ono što pojedinca vodi u radikalno i destruktivno ponašanje“, naglasio je Pejanović.

On je kazaoda je nasilni ekstremizam globalni problem „i protiv njega se moramo boriti djelovanjem i udruživanjem“.

„Prioritet nam je da sačuvamo mlade od ove pojave i pružimo im mogućnost da razvijaju svoje potencijale“, zaključio je Pejanović.

Radionica je, kako je saopšteno iz MUP-a, bila i prilika za promociju Priručnika o prepoznavanju, prevenciji i suzbijanju radikalizacije i nasilnog ekstremizma kod učenika.

Najčitanije