fbpx
NaslovnicaCrna GoraĐukanović: Spreman sam da sarađujem sa onima koji drugačije misle

Đukanović: Spreman sam da sarađujem sa onima koji drugačije misle

Podgorica, (MINA) – Demokratska partija socijalista (DPS) prihvata demokratsku volju građana i spremna je da bude najjača opoziciona stranka, kazao je crnogorski predsjednik Milo Đukanović i dodao da je sa te pozicije spreman da sarađuje sa ljudima koji drugačije misle.

On je u intervju za austrijsku ORF TV rekao da, na pitanje da li ima šanse da DPS formira Vladu, rekao da je ta stranka prihvatila nezvanične rezultate izbore i čestitala konkurentima na ostvarenom rezultatu.

„Sada nam preostaje da se proces u cjelini završi, da čujemo i zvanične rezultate od Državne izborne komisije (DIK). Nemamo očekivanja da tu može doći do neke ozbiljnije promjene“, kazao je Đukanović i dodao da vjerujemo da će preliminirani rezultati biti i zvanični.

On je rekao da je formiranja vlade posao koji tek treba da počne, i da će se vidjeti da li tročlana koalicija, koja je osvojila 41 mandat zaista može da ostvari takav nivo programske i političke bliskosti da formira vladu i da preuzme odgovornost za vršenje izvršne vlasti u Crnoj Gori.

Kako je naveo, DPS je i nakon ovih izbora najjača partija u Crnoj Gori, i spremna je da i dalje nosi odgovornost za državnu politiku Crne Gore.

„Ali smo već jasno kazali, spremni smo prihvatajući ovakav izborni ishod da budemo odgovorna najjača opoziciona partija, koja će u narednom periodu kao i do sada voditi računa o strateškim nacionalnim interesima“, istakao e Đukanović.

Komentarišući optužbe da DPS stoji iza incidenata u Pljevljima i da izborne komisije hoće da mijenjaju rezultate kroz ponavljanje izbore, on je rekao da špekulacija nikad nije nedostajalo na političkoj sceni Crne Gore.

„I sada kada su ovi izbori u pitanju, postojala je špekulacija kako će Demokratska partija socijalista braniti vlast svim sredstvima, nezavisno od izborne volje građana. Kao što vidite, od toga nema ništa“, kazao je Đukanović.

Kako je naveo, opcija DPS-a nije da bilo kakvim postizbornim inženjeringom dovede u pitanje „ono što je za nas neupitna demokratska činjenica“.

Đukanović je rekao da DPS prihvata demokratsku volju građana, i da u toj partiji vjeruju da se za svoje programske ciljeve i za neke principe razvoja demokratskog društva moraju boriti i kad su vlast, i kada su opozicija.

Upitan da li ostajete predsjednik države i kako misli da će se razvijati ta kohabitacija, on je kazao da će to sigurno funkcionisati u skladu sa Ustavom države.

„Siguran sam da će Crna Gora i na tom pitanju potvrditi ono što smo mukotrpno gradili tokom prethodnih 25 godina i po mom sudu solidno izgradili, a to je da postoji jedan respektabilan nivo demokratske kulture u Crnoj Gori“, kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, postoji jedan odgovoran odnos prema stabilnosti, a važan dio stabilnosti društva je da se poštuje Ustav i da skladno funkcioniše podijeljena vlast.

Đukanović je kazao da ima svoja ovlašćenja kao predsjednik i da ima legitimitet, jer je pobijedio u prvom izbornom krugu sa 54 posto.

„Prema tome, spreman sam da obavljam svoj posao u interesu države i njenih građana, da sarađujem sa ljudima koji drugačije misle, u nadi da će i oni, uprkos toj prethodnoj retorici koju su imali, slijediti ono što je neki strateški kurs daljeg razvoja Crne Gore“, rekao je Đukanović.

On je kazao da ikonografija na proslavama u izbornoj noći i nakon toga iznenađuje samo „one koji su beznadežno neupućeni“.

Kako je naveo, poruke iz Moskve su ohrabrile retrogradne politike u regionu, tako da je oživio velikosrpski nacionalni projekat koji pretenduje da obezbijedi neku kompenzaciju Srbiji za izgubljeno Kosovo.

„Naravno da je tu Crna Gora prva željena meta velikosprskog nacionalizma. To valjda svi jednako dobro čitamo, nije niko neobaviješten“, rekao je Đukanović.

On je kazao da će Crna Gora morati sa tim da se nosi i nakon ovih izbora.

Prema riječima Đukanovića, Crna Gora nije samo do sada, nego je i sada neko ko je svetionik evropske budućnosti Zapadnog Balkana.

On je rekao da je Crna Gora napravila značajnije iskorake prema evropskom cilju od bilo koje od država u regionu, i da će politika partije koju predvodi i dalje biti politika daljeg proevropskog razvoja, građanske države i očuvanja i učvršćivanja multietničkog sklada.

„Ne pada nam na pamet da polemišemo sa izbornom voljom građana. Izborna volja građana je takva, mi ćemo je poštovati i za svoju politiku ćemo se boriti jednako strastveno iz opozicionih klupa“, poručio je Đukanović.

Najčitanije