0.7 C
Podgorica
January 15, 2021.
Naslovnica Crna Gora Đukanović: Neću potpisati odluke o razrješenju Dakića i Pešića

Đukanović: Neću potpisati odluke o razrješenju Dakića i Pešića

Podgorica, (MINA) – Crnogorski predsjednik Milo Đukanović poručio je da neće potpisati razrješenje načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore (VCG) Dragutina Dakića i general-majora Rajka Pešića, navodeći da će, umjesto toga, sazvati sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost u čijoj su nadležnosti ta pitanja.

Đukanović je kazao da je 29. decembra iz Ministarstva odbrane dobio predlog odluke za razrješenje Dakića i predlog o razrješenju i prestanku službe Pešića.

Kako je naveo, oba akta su potpisali dvojica članova Savjeta za odbranu i bezbjednost – predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić i premijer Zdravko Krivokapić.

„Takođe, iz medija sam saznao da je ove predloge odluka pratila i odluka ministarke odbrane o penzionisanju načelnika Generalštaba VCG, general–majora Dragutina Dakića“, kaže se u saopštenju Đukanovića.

On je podsjetio da je Odluka o postavljenju i razrješenju načelnika Generalštaba u isključivoj nadležnosti Savjeta za odbranu i bezbjednost, koji odluke donosi konsenzusom, na osnovu Poslovnika o radu.

Đukanović je kazao da u radu Savjeta postoji i praksa da to tijelo između održavanja sjednica odlučuje i saglasnošću i potpisom svojih članova, o brojnim pitanjima iz svoje nadležnosti.

„Međutim, nikada do sada Savjet za odbranu i bezbjednost o izboru i razrješenju načelnika Generalštaba VCG nije odlučivao bez održavanja sjednice Savjeta. Nema razloga za novu praksu ni ovaj put“, istakao je Đukanović.

On je rekao da vjeruje da je eventualna promjena čelnog čovjeka VCG pitanje od državnog značaja koje zaslužuje sjednicu organa koji čine tri najviša sudionika zakonodavne i izvršne vlasti u Crnoj Gori.

„Inicijativom Ministarstva odbrane napravljeni su pravni i proceduralni propusti koji mi nalažu negativan odnos prema tom aktu“, kazao je Đukanović, navodeći da je prvi pravni propust kršenje odredbi Zakona o vojsci.

Kako je kazao, rješenje o penzionisanju Dakića nije trebalo donositi bez prethodne Odluke Savjeta za odbranu i bezbjednost, „posebno, ako se ima u vidu da konkretno rješenje ne daje odgovor na pitanje koje su potrebe VCG da se penzioniše prvi čovjek njenog Generalštaba“.

„Cijeneći nadležnost ministarke odbrane, a u skladu sa članom 38 Zakona o vojsci, razrješenje je prethodno pitanje koje je u isključivoj nadležnosti Savjeta za odbranu i bezbjednost, shodno članu 40 navedenog zakona“, precizirao je Đukanović.

Takođe, kako je naveo, predlozi za razrješenje načelnika Dakića i Pešića dostavljeni su uz kršenje osnovnih procedura utvrđenih članom 12 Poslovnika o radu Savjeta za odbranu i bezbjednost.

U tom članu se, pojasnio je Đukanović, navodi da se materijali koji se dostavljaju radi razmatranja Savjetu, bez obzira na stepen tajnosti koji im je određen, kao i sva dokumentacija Savjeta, mogu saopštavati javnosti samo uz saglasnost tog tijela.

Prema njegovim riječima, takva saglasnost nije tražena, „logično niti dobijena od Savjeta“.

„Cijeneći sve navedeno, a prije svega značaj ovog pitanja, neću potpisati Predloge odluka koji su mi dostavljeni. Umjesto toga sazvaću sjednicu Savjeta za odbranu i bezbjednost“, rekao je Đukanović.

On je dodao da je već ovlastio sekretara Savjeta da usaglasi termin mogućeg održavanja sjednice sa članovima tog tijela.

Najčitanije