fbpx
NaslovnicaCrna GoraNeosnovani pritvor državu koštao 7,2 miliona EUR

Neosnovani pritvor državu koštao 7,2 miliona EUR

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori je iz državne kase za posljednjih pet godina isplaćeno skoro 7,2 miliona EUR osobama koje su bile neosnovano pritvorene, navodi se u evidencijama ministarstva finansija i pravde.

Ministarstvo pravde je u u petogodišnjem periodu dobilo 672 zahtjeva za sklapanje sporazuma o naknadi štete zbog neosnovanog hapšenj, a zaključilo je 61 sporazum po kojima je ukupno isplatilo 181.105 EUR, piše Pobjeda.

Dodatno, u slučajevima koji nijesu riješeni postignutim sporazumom sa Ministarstvom pravde, već sudskim putem, to jest pokretanjem parničkog postupka putem tužbe protiv države, Ministarstvo finansija je na osnovu sudskih presuda za isti period isplatilo 7.187.398 EUR.

Advokata Gorana Rodića smatra da najveću krivicu za milionske iznose koji padaju na teret poreskih obveznika ne snose tužioci, koji predlažu pritvor, već sudovi koji te prijedloge, kako tvrdi, olako prihvataju.

On je naglasio da ne treba gubiti iz vida da je tužilaštvo organ koji samo predlaže da se nekom optuženom odredi pritvor, a sud je taj koji uvijek donosi odluku o pritvoru, i to najčešće više sudija.

“Smatram da ipak neuporedivo veću odgovornost imaju sudije koje uglavnom „po automatizmu“ prihvataju prijedloge tužioca za određivanje pritvora, a zatim isto tako paušalno i po automatizmu taj pritvor produžavaju do unedogled”, kazao je Rodić Pobjedi.

Kako je naveo, na taj način sudije najčešće krše elementarna prava optuženih, a zatim i stvaraju direktnu štetu po državni budžet, koji se u krajnjem svodi na trošak građana Crne Gore.

Rodić je rekao da je skoro zanemarljiva primjena širokog raspona predviđenih alternativnih zakonskih mjera čiji je cilj takođe obezbjeđenje prisustva optuženog i nesmetano vođenje krivičnog postupka.

Dodaje da i kada je u pitanju naknada štete zbog neosnovanog hapšenja, dosuđeni novčani iznos treba da pomogne nepravedno pritvorenoj osobi da uspostavi psihičku i emocionalnu ravnotežu koja je narušena trpljenjem duševnog bola.

„Međutim, iz moje dugogodišnje prakse po ovom pitanju, a i znajući za primjere iz predmeta drugih kolega, po mom mišljenju, ljudima koji su neosnovano proveli određeno vrijeme u pritvoru, ne isplaćuju adekvatne naknade nematerijalne štete”, kazao je Rodić.

Najčitanije