fbpx
NaslovnicaCrna GoraMediji da ukažu da je nasilje nad ženama ponašanje koje društvo treba...

Mediji da ukažu da je nasilje nad ženama ponašanje koje društvo treba osuditi

Podgorica, (MINA) – Mediji treba da ukažu da nasilje nad ženom nije samo izolovani slučaj koga se treba stidjeti, već ponašanje koje društvo u svakom trenutku treba osuditi, kazala je predsjednica Foruma žena Socijaldemokrata Ivana Raščanin Radičević.

On je to kazala povodom navoda novinarke Javnog servisa Jovane Božarić-Stanišić, koja je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore tokom razgovora sa koordinatorkom SOS telefona Biljanom Zeković, na temu nasilja nad ženama, navela da žene nekada same izazovu muškarca “da se ponaša kako ne treba”.

“Ovakav pristup problematici nasilja nad ženama može da bude vrlo opasan, pogotovo iznešen u javnom prostoru – jer mediji onda postaju sredstvo ohrabrivanja drugih počinioca nasilnih radnji, da nastave sa takvim ponašanjem, jer nemamo osudu i adekvatnu sankciju za isto”, rekla je Raščanin Radičević.

Ona je dodala da osim toga, u crnogorskom partijahalnom društvu djeluje i patrijarhalna kultura u kojoj je „nasilje u porodici-komšijska stvar u koju se ne treba miješati”, a „žrtva ne bi dobila batine da je ćutala, da nije provocirala i izazivala”.

Zbog toga, kako je kazala Raščanin Radičević, postoje velike tamne brojke, jer nasilje ostaje iza zatvorenih vrata i percipira se kao privatna stvar.

“Uloga medija je ključna, prije svega, u razbijanju ovakvih stereotipa. Upravo mediji treba da ukažu da nasilje nad ženom nije samo izolovani slučaj koga se treba stidjeti, već ponašanje koje društvo u svakom trenutku treba osuditi”, kazala je Raščanin Radičević.

Prema njenim riječima, medijsko izvještavanje i bavljenje temom nasilja nad ženama zahtijeva poseban pristup i odnos novinara.

Raščanin Radičević je dodala da neprofesionalno urađen novinarski prilog može uvećati štetu načinjenu žrtvi nasilja, jer ukoliko pošalje neadekvatnu poruku, ne može se ohrabriti žena da prijavi i prekine začarani krug nasilja.

“Za nasilje ne smije postojati opravdanje, ono mora uvijek i od svakog biti osuđeno i adekvatno sankcionisano, isto kao što treba biti adekvatno sankcionisan ovakav pristup u javnoj sferi, pogotovo od onih koji na neki način konstruišu javno mnjenje”, zaključila je Raščanin Radičević.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije