fbpx
7.8 C
Podgorica
December 7, 2021.
Naslovnica Crna Gora Država da obezbijedi novčanu pomoć i kvalitetno obrazovanje svakoj porodici

Država da obezbijedi novčanu pomoć i kvalitetno obrazovanje svakoj porodici

Podgorica, (MINA) – Crna Gora, da bi smanjila siromaštvo, mora da obezbijedi novčanu pomoć i kvalitetno obrazovanje, zdravstvenu, socijalnu i dječju zaštitu svakoj porodici, poručili su iz UNICEF-a, dodajući da je siromaštvo više od pukog nedostatka prihoda.

Iz UNICEF-a je saopšteno da su, povodom 17. oktobra Svjetskog dana borbe protiv siromaštva, njihovi mladi reporter razgovarali sa stalnom predstavnicom UNDP-a Denijelom Gašparikovom, samohranom majkom Sabinom Krnić i nezaposlenim ocem Burimom Bećajem.

„U Crnoj Gori se zasnivanje porodice, ili stvaranje porodice, navodi kao jedan je od najčešćih razloga zašto poslodavci odbijaju da zapošljavaju žene. Takvo nešto ne dešava se muškarcima“, rekla je Gašparikova.

Ona je kazala da će, kada žene budu u mogućnosti da se zaposle i uđu na tržište rada, tada moći i da ostvare prihod koji će koristiti za poboljšanje života njihove djece.

Ona je poručila i da pružanje jednakih mogućnosti ženama za rad neće samo uticati na povećanje porodičnih prihoda, a time i na smanjenje siromaštva djece, već će dovesti i do smanjenja broja žena i djece žrtava porodičnog nasilja, jer će zaposlene žene biti u stanju da prekinu začarani krug nasilja.

Kako je kazala, život u nasilju takođe predstavlja vid siromaštva.

Gašparikova je pojasnila da se osoba, kada trpi nasilje, ne može koncentrisati, izložena je stresu i osjeća bol.

„Onaj ko osjeća bol nije u stanju da uči. Onaj ko osjeća bol nije u stanju da zarađuje i ostvaruje prihode. Onaj ko osjeća bol nije u stanju da živi dobrim i naprednim životom“, kazala je Gašparikova.

Krnić je ocijenila da je potrebno pružiti veću podršku samohranim roditeljima koji žive u siromaštvu, naročito u smislu rješavanja njihovog stambenog pitanja i obezbjeđivanja posla, koji će im omogućiti da redovno plaćaju račune.

„Potrebno je obratiti više pažnje na siromaštvo samohranih majki, samohranih roditelja, da ne budu bez krova nad glavom kao ja. Sa 105 EUR mjesečno nemoguće je platiti račune za struju, vodu, stanovanje ili zadovoljiti potrebe djece koja idu u školu“, pojasnila je Krnić.

Bećaj je otac desetoro djece koji živi na Koniku i, kako je saopšteno, istakao je potrebu za podrškom porodicama u pogledu grijanja tokom zime, kao i potrebu da se obezbijedi igralište i park za djecu na Koniku.

„Nema drva za ogrjev – onima koji žive u prizemlju jako je hladno. Ne radim nigdje, živim od onoga što nađem u kontejnerima. Nadam se da će u budućnosti stvari biti bolje i da će neke institucije učiniti nešto kako bi nam bilo bolje“, poručio je Bećaj.

Šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander kazao je da je stopa siromaštva za jednoroditeljsku porodicu s djecom iznosi 35 odsto, u poređenju sa 25 odsto, koliko je nacionalni prosjek.

„Iako je kriza izazvana koronavirusom značajno pogoršala živote sve djece, ona koja rastu u siromaštvu i u jednoroditeljskim domaćinstvima među najugroženijima su i njima je najviše potrebna efektna podrška sistema”, rekao je Santander.

Iz UNICEF-a su dodali da je prije pandemije COVID-a-19 svako treće dijete u Crnoj Gori bilo u riziku od siromaštva, a taj broj je sada još veći zbog krize izazvane pandemijom.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije