fbpx
NaslovnicaCovid19Bez potvrđenih smrtnih ishoda od omikrona

Bez potvrđenih smrtnih ishoda od omikrona

Podgorica, (MINA) – Epidemiološka situacija u Crnoj Gori i dalje je ozbiljna, ali je dobro što hospitalizacija, teški oblici bolesti i smrtni ishodi ne prate nagli porast broja novooboljelih, kazao je direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić.

On je u Jutarnjem programu Televizije Crne Gore naveo da je u državi dominantan omikron soj koronavirusa, ali da se ne bi trebalo opuštati i biti svjestan da je i delta soj i dalje prisutan.

Građani, kako je kazao Galić, različito reaguju na epidemiološku situaciju jer su, za sada, simptomi blagi.

“Treba vremena da ispratimo i vidimo da li će situacija kod nas biti kakva je u zemljama Evrope koje su pogođene omikron sojem”, rekao je Galić.

Galić je naveo da za sada nemaju nijedan potvrđen slučaj smrti od omikron soja.

Komentarišući dva smrtna ishoda kod pacijenata koji su primili sve tri doze vakcine, Galić je rekao da građani zbog toga ne bi trebalo da budu zbunjeni i da bi trebalo da prate informacije stručnjaka.

“Bitno je da je sa tri doze vakcinisano 80 hiljada ljudi, i da su od njih 80 hiljada preminule dvije osobe, koje su bile starije životne dobi sa komorbiditetima”, rekao je Galić, prenosi portal RTCG.

Odziv na vakcinaciju je i dalje nezadovoljavajući, zbog čega je pozvao građane na imunizaciju.

Govoreći o kolektivnom imunitetu, Galić je kazao da u tome, sem vakcinisanih, učestvuju u osobe koje su preboljele.

“Ne bih se lično oslanjao na kolektivni imunitet kad već imamo toliki broj doza vakcina u zemlji koje bi trebalo da budu iskorišćene”, istakao je Galić.

Galić je, o ocjeni doktora Kliničkog centra Nemanje Radojevića da bi trebalo ukinuti rutinska testiranja i sprovesti takozvani švedski model, naveo da je to rizičan model.

“On je bio na početku pandemija kao jedna od mogućih opcija i nije se pokazala kao najbolja”, rekao je Galić.

Prema riječima Galića, ne mora da znači da su, ako dobiju simptome, građani oboljeli od korone, budući da je ovo inače sezona respiratornih virusa.

“Dijagnostikovali smo prisustvo gripa u populaciji, ali je najvažnije, testirali se ili ne, da građani smanje kontakte, da se izoluju, i ako je neophodno pozovu dispečere Doma zdravlja i o svemu se dalje informišu”, pojasnio je Galić.

On je ocijenio da se sada pokazala ispravnom odluka da se zabrane koncerti na otvorenom tokom praznika.

Galić je dodao da je uvjeren da će aktuelne mjere dati rezultat.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije