fbpx
NaslovnicaCrna GoraDoprinos dijaspore uspjesima Crne Gore za poštovanje

Doprinos dijaspore uspjesima Crne Gore za poštovanje

Podgorica, (MINA) – Crna Gora danas proslavlja Dan državnosti, ponosna na sve velike državničke uspjehe u proteklom periodu, a doprinos dijaspore, posebno na planu evroatlantskih integracija je za poštovanje, kazao je poslanik Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović.

On je, kako je saopšteno iz BS, prisustvovao proslavi 13. jula, Dana državnosti, koju je organizovao Kulturno-informativni centar Crne Gore u Luksemburgu.

Ibrahimović je istakao važnost današnjeg datuma za Crnu Goru i sve njene narode, navodeći da se uspjesi Crne Gore na unutrašnjem i spoljno-političkom planu ne bi se ostvarili da nije bilo dijaspore.

„Crna Gora danas je stabilna, suverena, međunarodno priznata. Članica NATO-a, zemlja koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja i prva buduća članica Evropske unije. Doprinos dijaspore svim uspjesima Crne Gore, posebno na planu evroatlantskih integracija je za poštovanje“, rekao je Ibrahimović.

Prema njegovim riječima, dijaspora je dala ogroman doprinos i na planu poboljšanja ekonomskog standarda, kako bi građani Crne Gore ostvarili što bolji kvalitet života.

Ibrahimović je ukazao na značaj Kulturno-informativnog centra u Luksemburgu, i naveo primjer otvaranja avio-linije između Luksemburga i Crne Gore.

On je zahvalio predsjednici tog udruženja Fetiji Kalač, koja je i inicirala otvaranje te avio-linije.

„Bošnjačka stranka, ali i naši koalicioni partneri, imaju visoko u svojoj agendi uspostavljanje neraskidivih veza sa dijasporom“, rekao je Ibrahimović.

On je napomenuo da svi imamo posebnu obavezu kada je u pitanju 13. jul 1941. godine, jer su tada, kako je poručio, „svi narodi, bez obzira na vjersku pripadnost, krenuli u oslobodilački pokret i ujedinjeni započeli borbu protiv fašizma, što je bio svojevrstan politički i vojni podvig na evropskom tlu“.

„Zbog mladih, ali i njihove budućnosti, moramo čuvati tekovine 13. jula. Takođe, juče je bilo 25 godina od genocida u Srebrenici, koji nas obavezuje zbog svih žrtava i njihovih porodica, ali i budućnosti, da se borimo protiv fašizma i svih potencijalnih vidova fašističkih ideologija“, kazao je Ibrahimović.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je, zajedno sa dijasporom, uradila dosta dobrog, ali je svjestan da se moglo i da treba više.

„Zato vas danas, kao poslanik odabran od strane naroda, pozivam da zajedno radimo, da nam ukažete gdje smo griješili i da zajedno dostignemo rezultate kakve imaju razvijene zemlje poput Luksemburga i Njemačke“, zaključio je Ibrahimović.

Svečanosti povodom Dana državnosti prisustvovali su, između ostalih, i direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović, ministar savjetnik u Ambasadi Crne Gore u Briselu Predrag Stamatović, kao i predstavnici društava crnogorske dijaspore iz Belgije, Holandije, Luksemburga i Njemačke.

Najčitanije

premijer Milojko Spajić

NVO uputile inicijativu Spajiću: Crna Gora da kosponzoriše Rezoluciju UN o genocidu u Srebrenici

Podgorica, (MINA) – Predstavnici 14 nevladinih organizacija (NVO) i građanske aktivistkinje Jovana Marović i...