fbpx
NaslovnicaCrna GoraCrna Gora država svih njenih građana, stop fašizaciji i klerikalizaciji

Crna Gora država svih njenih građana, stop fašizaciji i klerikalizaciji

Podgorica, (MINA) – Crna Gora je država svih njenih građana i ne smije se dozvoliti dalja fašizacija i klerikalizacija crnogorskog društva, poručeno je sa današnjeg protesta na Cetinju.

Skup, kojem je prisustvovalo više hiljada građana, obezbjeđivale su policijske snage, a oko Cetinjskog manastira i Biljarde postavljena je zaštitna ograda.

Pisac Andrej Nikolaidis je, obraćajući se građanima, istakao da pravda i istina ne stanuju u etničkoj, nego u etičkoj zajednici.

„Politika krvi i tla ovdje je poražena 1945. Crnogorski antifašisti tada su iscrtali put sa kojega nam nema skretanja. Ne bratstvo i jedinstvo u porijeklu i krvi, nego bratstvo i jedinstvo u privrženosti vrijednostima koje dijelimo“, poručio je Nkolaidis.

On je pozvao građane da „pozdrave“, Demokratsku partiju socijalista jer, kako je kazao, sve „ovo što nam se dešava bez njih i njihovog dodvoravanja Amfilohiju ne bi bilo moguće“.

„Ima li ikoga u Crnoj Gori kome nije jasno: da je spriječen helikopterski desant na Rumiju, ne bi bilo ni helikopterskog desanta na Cetinje“, istakao je Nikolaidis.

On je rekao da se premijer Zdravko Krivokapić „boji da će ga, ako mu se omakne istina, istoga časa otresti srce“.

„Jedino nije bilo sigurno hoće li slagati da smo policiju gađali Molotovljevim koktelom, ili će slagati da smo digli dronove pa policiju bombardovali unučićima trinaestojulke“, dodao je Nikolaidis.

On je kazao da se potpredsjednik Vlade Dritan Abazović hvali kako je „baš on komandovao petosatnim hemijskim napadom na Cetinje, kako je baš on upravljao policijom koja je tog jutra od Cetinja napravila Černobil, policijom koja je suzavcem i šok bombama zasipala djecu, starce i starice“.

„Čega se pametan stidi, time se Dritan ponosi“, istakao je Nikolaidis.

Istoričar Boban Batrićević kazao je da je prošlo sedam dana od pokušaja „izdajničke Vlade“ da pokori Cetinje.

„Suzavac i teror bili su jezik kojim su govorili, jezik sile i mržnje. Ali, nas nijesu uspjeli slomiti“, istakao je Batrićević.

Istoričarka umjetnosti Anđa Kapičić kazala je da su se sakupili na istorijskom mjestu da kažu ne represlijama.

Ona je upitala čija je to policija koja je bacala suzavac na građane, i naglasila da nije istina da su ti građani teroristi i branitelji tuđih interesa.

Kako je kazala, nedostojno je da se otpor asimilaaciji predstavlja kao „pećinski nacionalizam“.

„Mi smo patriote i potomci antifašista i komita koji su se, ne žaleći život, borili za slobodu i čast Crne Gore. Mi druge države nemamo, a iz ove nećemo niđe“, poručila je Kapičić.

Ona je poručila aktuelnoj vlasti i Srpskoj pravoslavnoj crkvi da moraju da prihvate da su crnogorska naionalnost i crkva realnost.

Kapičić je kazala da Joanikije nije dostojan trona Svetog Petra Cetinjskog, i da je poznat po svojim radikalnim stavovima.

Lider Demokratske unije Albanaca, Mehmet Zenka, kazao je da nije došao na protest da brani ničiju politiku.

„Nemojte misliti da nemate Albance za sobom. Albanci još jednom zbore jedno veliko da ovoj našoj kući“, poručio je Zenka.

Pjesnik Balša Vulević poručio je da Cetinje i Crna Gora nikad neće pokleknuti.

„Neka to znaju svi koji kidišu na naše svetinje“, istakao je Vulević.

Građanka Cetinja Snežana Lakić kazala je da je 5. septembra ranjena s leđa sa četiri gumena metka.

„Samo minut prije ostavili smo im po ružu. Rane od gumenih metaka će zarasti, ali će ostati pitanje bez odgovora – čime smo mi zaslužili da nas policija zaspe suzavcem i gumenim mecima“, kazala je Lakić.

Nakon obraćanja na Dvorskom trgu, građani su krenuli u protestnu šetnju prema Belvederu, i cetinjskim ulicama u kojima su, kako su kazali, trovani suzavcem.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...