fbpx
NaslovnicaCrna GoraČinjenice o genocidu u Srebrenici interpretirati kroz obrazovni proces

Činjenice o genocidu u Srebrenici interpretirati kroz obrazovni proces

Podgorica, (MINA) – Istorijske činjenice o genocidu u Srebrenici, utemeljene na pravosnažnim presudama međunarodnih sudova, moraju biti dio obrazovnog procesa u Crnoj Gori, kazali su iz Bošnjačke stranke (BS) povodom 26. godišnjice od genocida u Srebrenici.

To je, kako su naveli iz te partije, najbolji put da se nikada nikom ne ponovi Srebrenica.

“Pitanje genocida u Srebrenici je tema koja zahtijeva od nas da u kontinuitetu radimo na edukaciji mlađih generacija, o svemu onome što se desilo jula 1995. godine”, rekli su iz BS.

Oni su naveli da je obaveza svih čuvati istinu i uspomene na nevine žrtve genocida.

Iz BS su kazali da je važno da kroz obrazovni proces i medijske sadržaje budu interpretirane sve činjenice o genocidu, o patnjama žrtava i njihovih porodica, kao i o motivima počinilaca genocida.

“Kada svi zajedno smognemo snage i priznamo da se u Srebrenici desio genocid, da su ljudi ubijani samo zbog vlastitog imena i prezimena, onda će i prostor Zapadnog Balkana biti spreman da iskorači prema naprednim društvima”, poručili su iz te partije.

Oni su naveli da nedavno usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici u Skupštini Crne Gore, upućuje institucije sistema da je država u obavezi da baštini kulturu sjećanja na žrtve genocida.

“Potrebno je graditi svijest o sjećanju na nevine bošnjačke žrtve genocida, na isti način na koji je poslijeratna Evropa sačuvala uspomenu na holokaust i genocid nad nedužnim Jevrejima”, smatraju u BS.

Oni su kazali da će u punom kapacitetu insistirati da se usvojena rezolucija poštuje i u skladu sa zakonskim mogućnostima, implementira kroz obrazovni proces i medijske sadržaje.

U Potočarima, na obilježavanju 26. godišnjice genocida u Srebrenici, danas prisustvuju predsjednik BS Ervin Ibrahimović, poslanici Kenana Strujić Harbić i Amer Smailović, kao i više desetina članova Foruma mladih BS.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije