fbpx
NaslovnicaCrna GoraCGO: Obezbijediti besplatne udžbenike za sve osnovce

CGO: Obezbijediti besplatne udžbenike za sve osnovce

Podgorica, (MINA) – Vlada, u saradnji sa opštinama, treba da obezbijedi besplatne udžbenike za sve osnovce, kako bi se ispoštovala ustavna odredba o obaveznom i besplatnom osnovnom školovanju, smatraju u Centru za građansko obrazovanje (CGO).

U analizi CGO „Zašto boli glava od đačkih udžbenika?“ navodi se da izmjene i dopune udžbenika svake nove školske godine nijesu dovele do kvalitativnog unaprijeđenja formalnog obrazovanja i predstavljaju finansijsku opterećenost za roditelje.

„A u reformske procese se već hronično ulazi neplanski, što utiče i na nastavni kadar, nedostatke u udžbenicima i ogromne troškove“, zaključuje se, između ostalog, u analizi.

Prema podacima CGO, Vlada je za proteklih šest godina izdvojila minimalno 7,3 miliona EUR za udžbenike, od čega 6,3 miliona za štampu, oko 864 hiljade EUR za honorare za autore i 135 hiljada za recezentske honorare.

Tome, kako se navodi, treba dodati i izdatke za urednike udžbenika, jer Zavod za udžbenike i nastavna sredstva (ZUNS) ima sistematizovano takvo radno mjesto, pa se kroz mjesečnu zaradu plaćaju izdaci uređivanja.

Iz CGO su kazali da se same cijene udžbenika ne mijenjaju mnogo, i da su za prošlu školsku godinu kompleti, zavisno od razreda u osnovnoj školi, bili su od 43,1 do 94,2 EUR, a za predstojeću od od 39,8 do 94,2 EUR.

U gimnazijama su te cijene od 59 do 106,8 EUR za prošlu godinu, odnosno od 50,5 do 106,8 EUR za predstojeću.

Cijene kompleta udžbenika za srednje stručne škole nedostupne, jer variraju u zavisnosti od škole i smjera, pa je CGO za potrebe analize za primjer uzeo drugi razred pravnog smjera Srednje ekonomske škole i došao do cifre od 110 EUR.

„S obzirom na to da se udžbenici prodaju, roditelji i nekoliko opština koje plaćaju udžbenike, samo za komplete za osnovnu školu su za 2018/2019 platili 4,63 miliona EUR, što je značajno više nego što su godišnji troškovi izrade i štampanja tih udžbenika“, kaže se u analizi.

Tome, kako se navodi, treba dodati i iznose za srednje škole, gdje je teško doći i do okvirne cifre.

Iz CGO su kazali da Zabrinjava i netransparentnost u pojedinim segmentima rada ZUNS-a.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije