fbpx
NaslovnicaCrna GoraCetinjski manastir nema samo vjerski, već i državotvorni značaj

Cetinjski manastir nema samo vjerski, već i državotvorni značaj

Podgorica, (MINA) – Cetinjski manastir nema samo vjerski, već i državotvorni značaj, poručili su učesnici protesta u Podgorici, navodeći da nova vlada mora odmah da poništi odluke Uprave za katastar i vrati taj vjerski objekat Prijestonici.

Građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković rekao je da je skup, koji je organizovan ispred Vlade, glas slobodne i nezavisne Crne Gore.

“Onima koji će formirati ili podržati novu vladu poručujemo da odmah moraju da povuku odluku Uprave za katastar i državnu imovinu”, naveo je Zeković.

foto: MINA

Kako je kazao, ukoliko se to desi, stvoriće se polazna osnova za uspostavljanje povjerenja i dijaloga.

“Vlada koja postane prijetnja ljudskim pravima osuđena je na propast. Mi ovoj vladi brojimo posljednje dane i odbrojaćemo ih”, kazao je
Zeković.

On je ocijenio da su propusti policije na Cetinju brojni.

“Primarno je da je policija postupala na osnovu manipulacija i obmana premijera Zdravka Krivokapića i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića”, naveo je Zeković.

On je rekao da je policija na Cetinju nesrazmjerno i nezakonito upotrijebila sredstva prinude prema demonstrantima, koji su mirno iskazali stav.

Prema riječima Zekovića, hemijska sredstva su upotrijebljena neobazrivo, neselektivno i nesrazmjerno, što je kompromitovalo legitimnost svih policijskih intervencija na Cetinju.

On je dodao da se hemijska sredstva upotrebljavaju samo prema većim grupama osoba, koje remete javni red i mir u većem obimu.

Zeković je ocijenio da na Cetinju nije bilo uslova za primjenu suzavca.

“Gumeni metak, upotrijebljen na Cetinju, ne predstavlja zakonito sredstvo prinude. Nekoliko građana je povrijeđeno njegovom nesavjesnom i nezakonitom upotrebom”, kazao je Zeković.

Prema njegovim riječima, policija nije građanima omogućila i ponudila razumno vrijeme, ili usmjerenje da bezbjedno napuste okupljanje na kojem se navodno dešava remećenje javnog reda i mira.

“Nasilna intronizacija Joanikija ukazala je na političku zloupotrebu Vojske. Ministarka odbrane Olivera Injac je trajno narušila neutralnost Vojske”, naveo je Zeković.

Građanska aktivistkinja Tanja Pavićević kazala je da se u Crnoj Gori sve češće negira postojanje jednog naroda, njegovog jezika i crkve.

foto: MINA

Dijana Vuković, građanka koja je povrijeđena na Cetinju, kazala je da se nijesu okupili zbog nasilja, “niti su spremni za nasilje koje su doživjeli”.

“Bila sam šokirana kako policija postupa prema mom sinu. Gađali su i mene i sina hemijskim sredstvima i gumenim mecima”, rekla je Vuković.

Učesnik protesta Đorđe Šćepović rekao je da će svaka oteta crnogorska bogomolja biti vraćena Crnoj Gori.

Okupljeni građani su skandirali “Dolje izdajnička Vlada”, “Ovo nije Srbija” i “Bolje grob nego rob”.

Skupu je prisustvovao i mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve Mihailo sa sveštenstvom.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije