fbpx
NaslovnicaCrna GoraCeMI: Do 19 sati glasalo 74,9 odsto birača

CeMI: Do 19 sati glasalo 74,9 odsto birača

Podgorica, (MINA) – Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori do 19 sati glasalo je 74,9 odsto birača, saopšteno je iz Centra za monitoring i istraživanje (CeMI).

PR koordinatorka CeMI-ja Maja Bjelić kazala je da je u Podgorici do 19 sati glasalo 77,7 odsto birača, na jugu 71,2 odsto i na sjeveru 75 odsto.

„Na parlamentarnim izborima održanim 2016. godine izlaznost do 19 sati je iznosila 71,6, što je za 3,3 odsto manje u odnosu na današnju. Na izborima 2012. godine izlaznost je bila 66,2 odsto, što je za 8,7 odsto manje nego danas“, saopštila je Bjelić, prenosi PR Centar.

Navodi se da je CeMI-jevom pravnom timu do sada pristiglo više od 660 prijava nepravilnosti.

„Od toga 37,2 odsto nepravilnosti su prijavili građani, a 62,8 odsto CeMI-jevi posmatrači. Pristigle nepravilnosti su u procesu verifikacije i odmah po završetku verifikacije će biti dostupne građanima na sajtu www.ferizbori.me i www.izbori.cemi.org.me“, kazala je Bjelić.

CeMI je, kako se navodi, tokom cijelog dana primao prijave o nepravilnosti.

“Podgorica, Osnovna škola (OŠ) “Branko Božović”, biračko mjesto broj 22 – Na biračkom mjestu, u hodniku škole, član biračkog odbora preko telefona prenosi ime i prezime birača, kao i stranku za koju je isti birač glasao, čime je došlo do grubog kršenja člana 71a Zakona o izboru odbornika i poslanika”, kaže se u saopštenju.

Iz CeMI-ja su kazali da je kršenje navedenog člana uočeno i na biračkim mjestu broj 41 u Bijelom Polju, Orahovica, zatim u Podgorici, Donjoj Gorici, na biračkom mjestu 106-A i na biračkom mjestu 3-A, i u Nikšiću, u OŠ “Luka Simonović”, na biračkom mjestu broj 3.

“Tuzi, OŠ “Mahmut Lekić”, Biračko mjesto 2 – Prijavljeno je prisustvo uniformisanog pripadnika Komunalne policije u prostorijama biračkog mjesta, što predstavlja povredu stava 2 člana 71 Zakona o izboru odbornika i poslanika”, navodi se u saopštenju.

Iz CeMI-ja su kazali da je u OŠ “Boško Strugar” u Ulcinju, na biračkom mjestu broj 1, prijavljen veći broj slučajeva brisanja birača sa biračkog spiska i to, kako su naveli, sa biračkih mjesta na kojima su glasali prethodnih nekoliko decenija.

“Niko od nadležnih im nije dao informaciju na kom biračkom mjestu mogu glasati, dok je sajt www.biraci.me van funkcije, zbog čega su nemoćni da saznaju gdje mogu ostvariti biračko pravo, čime je direktno prekršeno pravo birača da glasa”, kaže se u saopštenju.

Iz CeMI-ja su naveli da građani uočene nepravilnosti mogu prijaviti pravnom timu CeMI-ja putem aplikacije Ferizbori, koja je, kako su kazali, dostupna svim android i apple uređajima, a moguće je preuzeti sa sajta www.ferizbori.me.

“Prijava nepravilnosti je takođe omogućena i putem broja telefona 020 653 736”, dodaje se u saopštenju.

Biračko pravo u Crnoj Gori ima 540.026 građana, koji glasaju na ukupno 1.217 biračkih mjesta.

CeMI nadgleda parlamentarne i lokalne izbore u pet opština, za koje je akreditovao 1.355 posmatrača koji su raspoređeni na gotovo svim biračkim mjestima u Crnoj Gori.

Najčitanije