Naslovnica Crna Gora Brnabić: Odluka Crne Gore pogrešna

Brnabić: Odluka Crne Gore pogrešna

Beograd, (MINA) – Odluka Crne Gore da ne otvori granice sa Srbijom je pogrešna i radi se o klasičnom slučaju kada politika i politikanstvo zamagle gledište i ekonomski interes, kazala je predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Ona je u emisiji Fokus, na televiziji B92, rekla da je njoj potpuno jasna poruka Podgorice, a to je, kako je navela, da su u Crnoj Gori nepoželjni građani Srbije.

Brnabić je kazala da ne vidi da postoje bilo kakvi nesporazumi i da nema razloga da nazove crnogorskog premijera Duška Markovića kako bi joj objasnio odluku, jer joj je sve jasno.

Prema njenim riječima, ta odluka je pogrešna i radi se o “klasicnom slučaju kada politika i politikanstvo zamagle gledište i ekonomski interes”, prenosi Tanjug.

“Mislim da su turisti iz Srbije jako dobri turisti na crnogorskom primorju. Njihova odluka je bazirana na potpuno političkim motivima. Meni je odluka savršeno jasna, nema šta da mi neko obrazlaže”, rekla je Brnabić.

Ona je navela da je uvjerena da će Crna Gora promijeniti odluku, jer će, kako je kazala, biti izložena velikom pritisku, pošto je turizam najveći generator bruto domaćeg proizvoda, a srpski turisti su značajno tome doprinosili.

„Vjerujem da će biti potpuno drugačija odluka, da će nas pozivati da dođemo. A ja pozivam građane da ne idu tamo gdje su nepoželjni”, rekla je Brnabić.

Govoreći o odnosu sa Crnom Gorom, ona je kazala da pokušava da se ne bavi unutrašnjim pitanjima Crne Gore i da Srbija poštuje Crnu Goru kao susjednu državu i partnera.

Ukazala je na to da, kao premijerka, ima ustavnu obavezu da se bavi i brine o Srbima ma gdje bili, a tako i u Crnoj Gori.

Prema riječima Brnabić, to radi svaka ozbiljna država, a Srbija je postala ozbiljna država.

To, kako je navela, ne znači miješanje u unutrašnje poslove Crne Gore.

“Ja sam za najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom. Žao mi je što su izabrali neki drugi put, koji ne razumijem, a to je da se u 21.veku bavite formiranjem crkve, umjesto da se bavite digitalizacijom i podrškom sektorima koji mogu da podignu konkuretnost kako bi mladi ostajali u regionu, podigli dodatnu vrijednost ekonomije”, navela je Brnabić.

Ona je kazala da su do donošenja Zakona o slobodi vjeroispovesti odnosi Srbije i Crne Gore bili odlični.

“Srbija ima samo jedan jedini interes, a to je regionalna stabilnost. Naš interes je bolji kvalitet života građana Srbije, a to dirketno zavisi od stabilnosti regiona”, naglasila je Brnabić.

Ona je kazala i da Srbija ne uvodi recipročne mjere, jer “politikanstvo često zamuti um nekima pa ne vide da će takve odluke imati loše posljedice po njihove građane i ekonomiju”.

Brnabić je poručila da su granice Srbije otvorene i pozvala je građane Crne Gore da dođu u tu zemlju.

“Oni su dobrodošli, crnogorski studenti kojih ima dosta da budu u što većem broju u Srbiji. Srbija je otvorena zemlja i želimo da ljudi dolaze ovde, jer to znači mnogo za našu ekonomiju i odnose”, kazala je Brnabić.

Najčitanije