fbpx
NaslovnicaCrna GoraBratić: Učiniću sve da se valorizuje rad prosvjetnih radnika

Bratić: Učiniću sve da se valorizuje rad prosvjetnih radnika

Podgorica, (MINA) – Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić poručila je da će učiniti sve da se angažman, trud i profesionalnost koju su prosvjetni radnici pokazali u periodu pandemije finansijski valorizuje, u obimu u kojem to omogući budžet.

Poslanica Građanskog pokreta URA, Suada Zoronjić, pitala je Bratić u parlamentu da li, imajući u vidu da su prosvjetni radnici u doba pandemije radili više od predviđene norme časova i bili direktno izloženi riziku od infekcije koronavirusom, planiraju da prosvjetnim radnicima nadoknade uloženi trud i rad.

Bratić je kazala da je nova vlast zatekla državu pred bankrotom i da su u prethodna tri mjeseca imali privremeno finansiranje, zbog čega su sredstva kojima je raspolagalo Ministarstvo morala biti ograničena.

Ona je rekla da su izvršili detaljne analize koje se odnose na način i modalitete rada u nastavi od marta do početka decembra prošle godine, odnosno od početka pandemije do preuzimanja ministarske funckije.

„Utvrdili smo velike propuste – nejednakost u dostupnosti obrazovanju, neprilagođenost predmetnih programa novonastaloj situaciji. S tim u vezi formirali smo radnu grupu koja se bavi načinom organizvanja nastave u trećem i četvrtom klasifikacionom periodu školske 2020/21“, navela je Bratić.

Ona je rekla da su u decembru prethodne i početkom ove godine imali brojne formalne i neformalne sastanke sa predstavnicima Sindikata prosvjete, roditeljima, nastavničkim udruženjima, pojedinim odborima, kao i da su jednom od njih prisustvovali premijer Zdravko Krivokapić i ministar finasija i socijalnog staranja Milojko Spajić

Bratić je kazala da su svjesni da su u periodu krize prosvjetni radnici pokazali veliku odgovornost i herojsku posvećenost svom pozivu.

„Oni su profesionalnao odgovorili na izazove i probleme koje je stvorila novonastala situacija. Uložili su i ulažu maksimalne napore da pomognu učenicima da ostvare predviđene ishode učenja“, istakla je Bratić.

Ona je poručula da će, cijeneći angažman, trud i profesionalnost prosvjetnih radnika, učiniti sve kako bi ispoštovala njihov rad u finansijskom pogledu, u obimu u kojem to omogući budžet.

Bratić je kazala da se nakon usvajanja budžeta očekuje još intenzivnija komunikacija sa Sindikatom prosvjete i Ministarstvom finansija u cilju postizanja dogovora, jer je, prema njenim riječima, važno da ljudi koji rade jedan od najvažnijih poslova u državi budu zadovoljni.

“Daću sve što je u mojoj moći da se angažman prosvjetnih radnika finansijski valorizuje”, poručila je Bratić.

Najčitanije