NaslovnicaCrna GoraBjeković da se izjasni o namjeri da se odgodi popis

Bjeković da se izjasni o namjeri da se odgodi popis

Podgorica, (MINA) – Srpski nacionalni savjet zatražio je od zaštitnika ljudskih prava i sloboda, Siniše Bjekovića, da u najkraćem roku saopšti svoje mišljenje o, kako su kazali, namjeri Vlade da se na neodređeno vrijeme odloži popis stanovništva, čije je održavanje predviđeno u ovoj godini.

Predsjednik Savjeta Momčilo Vuksanović je, u otvorenom pismu Bjekoviću, naveo da je, nakon popisa održanog od 1. do 15. aprila 2011. godine, bila poznata obaveza da se po isteku desetogodišnjeg perioda sprovede novi.

To, kako je naveo Vuksanović, znači da je nedvosmisleno utvrđeno vrijeme održavanja sledećeg popisa, i da su ti podaci svim državnim strukturama u Crnoj Gori bili poznati.

„Namjerom da se prolongira održavanje popisa krše se ljudska prava i slobode svih građana Crne Gore koji žele da se u redovnom terminu popisa stanovništva izjasne o najvažnijim identitetskim kategorijama kao što su nacionalna, jezička i vjerska pripadnost“, kazao je Vuksanović.

Prema njegovim riječima, važan razlog da se ispoštuje predviđeni termin popisa jeste nevalidnost dosadašnjih procedura njihovog održavanja u Crnoj Gori od 1948. pa sve do 2011. godine.

„U kojem vremenu je vršen očigledan pritisak od vlasti, ne samo na srpski narod, već i na pripadnike drugih naroda i nacionalnih zajednica u Crnoj Gori u cilju njihove asimilacije u nacionalne Crnogorce“, dodaje se u pismu.

Vuksanović je kazao da vjeruje da će Bjeković razmotriti njihov zahtjev i u razumnom roku odgovoriti na njega.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije