Naslovnica Crna Gora Begić: Neće biti zatvaranja granica ka regionu

Begić: Neće biti zatvaranja granica ka regionu

Podgorica, (MINA) – Zatvaranje crnogorskih gradova, ograničavanje prava kretanja i druge drastične mjere krajnja su instanca, kazao je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) Senad Begić, navodeći da neće biti zatvaranja granica ka regionu.

On je za Nova.rs rekao da u ovom trenutku importacija slučajeva iz inostranstva ne predstavlja značajnije povećanje epidemiološkog rizika od daljeg širenja infekcije.

“Samim tim nije opravdano očekivati da se uvode mjere zabrane međunarodnih putovanja, ni zabrane dolazaka iz Srbije, niti iz drugih zemalja u Crnu Goru, koje ne bi imale efekta i koje nemaju većeg epidemiološkog smisla”, naveo je Begić.

On je kazao da ukoliko epidemiološka situacija bude nepovoljna, u jednom broju opština je moguće da početak školske godine krene po planu B, odnosno u potpunosti metodom učenja na daljinu.

Begić je podsjetio da je IJZ u avgustu dostavio preporuke i smjernice za postupanje Ministarstvu prosvjete, u kojima su jasno navedeni opšti principi koji se moraju poštovati, kao i okolnosti koje se moraju uzimati u obzir prilikom odlučivanja o načinu i vremenu otvaranja vaspitno-obrazovnih ustanova.

Begić je kazao da su drastične mjere za suzbijanje koronavirusa krajnja instanca, kojoj će se pribjeći onda kad se uoči da indikatori obolijevanja i hospitalizacije prijete da ugroze normalno funkcionisanje društva i zdravstvenog sistema.

Kako je naveo, za sada se tako drastične mjere pokušavaju izbjeći u Crnoj Gori.

“Moguće je da u pojedinim gradovima dođe do skraćivanja vremena rada ugostiteljskih objekata ili u krajnjoj mjeri do njihovog zatvaranja, ali se nadamo da ćemo adekvatnom kontrolom i insistiranjem na sprovođenju opštih mjera prevencije i visokim stepenom društvene odgovornosti uspjeti da izbjegnemo taj scenario”, rekao je Begić.

Najčitanije

Sporazum sačinila URA, a ne lideri tri koalicije

Podgorica, (MINA) - Sporazum o programskim prioritetima ekspertske vlade, koji obuhvata 13 tačaka, sačinio...