fbpx
NaslovnicaCrna GoraAmbasador Božović persona non grata, da napusti Crnu Goru

Ambasador Božović persona non grata, da napusti Crnu Goru


Podgorica, (MINA) – Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore proglasilo je danas ambasadora Srbije u Crnoj Gori, Vladimira Božovića, za personu non grata i zatražilo da napusti Crnu Goru.

Podsjeća se da je Božovićevo duže i kontinuirano miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije.

“Nakon više usmenih i pisanih upozorenja na neprihvatljivost ovakvog ponašanja, juče je ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao “oslobođenjem” i “slobodnom voljom” crnogorskog naroda”, kaže se u saopštenju MVP.

Time je, kako se navodi, još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo, navodi se u saopštenju MVP.

“Time je unizio i najviše zakonodavno i predstavničko tijelo – Skupštinu Crne Gore, koja je 29. novembra 2018 godine usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine kojima je ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore, njena teritorija prisajedinjena Kraljevini Srbiji i nasilno detronizovan kralj Nikola Petrović Njegoš”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je MVP o ovome na uobičajeni način, notom, obavijestilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

“Nota će biti uručena i ambasadoru Božoviću”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije