fbpx
NaslovnicaCrna GoraBulatović: Stanković i Katnić prekršili zakon

Bulatović: Stanković i Katnić prekršili zakon

Podgorica, (MINA) – Predsjednik Odbora za antikorupciju Predrag Bulatović rekao je da su vrhovni i specijalni državni tužioci, Ivica Stanković i Milivoje Katnić, odbijanjem da dostave poseban izvještaj o aferi Koverat i prisustvuju sjednici tog tijela, prekršili zakon i da će o tome obavijestiti predsjednika Skupštine.

Bulatović je kazao da će, zavisno od odgovora predsjednika parlamenta Ivana Brajovića, odnosno ako ne budu preduzete mjere, pokrenuti izmjene Poslovnika Skupštine kojim će tražiti da se ukine Odbor za antikorupciju.

U opoziciji smatraju da bi trebalo pokrenuti procedure za razrješenje Stankovića i Katnića.

Bulatović je rekao da je Katnić obavijestio da neće prisustvovati sjednici, ali da nijesu dobili odgovor od Stankovića, iako su po zakonu dužni da učestvuju u radu po pozivu Skupštine i njenih nadležnih radnih tijela.

“Nema dileme da su vrhovni i specijalni državni tužioci brutalno prekršili nekoliko zakona, posebno Zakona o državnom tužilaštvu koji propisuje obavezu da na osnovu zakona nadležog radnog tijela dostave poseban ili periodični izvješaj”, naveo je Bulatović.

On je kazao da dolaskom na sjednicu i dostavljanjem izvještaja ne bi bio prekršen Zakon o tajnosti podataka jer članovi Odbora imaju pristup tajnim podacima bez dozvole, a da su Stanković i Katnić mogli da traže da sjednica bude zatvorena za javnost.

Bulatović je dodao da su pogazili praksu koja je postojala u Skupštini i Odboru, i podsjetio da su ranije nekoliko puta vrhovni državni i specijalni tužioci učestvovali u radu Odbora u prošlom sazivu.

“Ovo je pitanje samo za Odbor, jer je ovo udar na parlament. Katnić se izdigao iznad Ustava i institucija sistema i napravio svojevrstan državni udar time što ignoriše predstavnički dom građana Crne Gore”, rekao je Bulatović.

Bulatović je saopštio da bilo dogovoreno da Odbor u septembru raspravlja o poglavljima 23. i 24, ali da nijesu dobili izvještaj od glavnog pregovarača i šefa grupe za pregovaračko poglavlje 23.

“Ovo dobija novu dimenziju jer nas sada i Vladini činovnici ignorišu”, naveo je Bulatović.

Poslanik Socijaldemokratske partije, Raško Konjević, ukazao je da se prvi put dešava da se neki državni funkcioner ne odazove na poziv Skupštine i nadležnih radnih tijela i da svoj izvještaj u skladu sa zakonom.

On je rekao da su, ako nijesu dužni da podnose izvještaj i dolaze na sjednice Odbora, Stanković i Katnić onda prekršili zakon kada su ranije prisustvovali sjednicama skupštinskih tijela.

“Radi se o svojevrsnom “državnom udaru”, ali ovog puta ne jedne na drugu granu vlasti, jer tužilaštvo nije grana vlasti. Ovo je velika “šamarčina” za poslanike jer mi smo ta snaga iz koje izviru druge vlasti”, naveo je Konjević.

On je rekao da situacija treba da zabrine rukovodstvo parlamenta jer je, smatra on, srozana zadnja nit kontrolne i nadzorne uloge Skupštine.

Konjević smatra da, ako postoji saglasnost, treba pokrenuti procedure za razrješenje starješina organa koji ne poštuju parlament, niti dignitet poslanika kao izabranog predstavnika građana.

“Nakon ovog presedana za očekivati je da svaki starješnina, bilo kojeg državnog organa, može da kaže: “Gospodo vi za to nijeste nadležni”, dodao je Konjević.

Poslanik DPS-a, Filip Vuković, kazao je da se većina opozicionih poslanika izdigla iznad parlamenta na početku mandata.

“Katnić je bar napisao da neće doći. Licemjerno je spočitavati nekome nešto što i sami radite”, naveo je Vuković.

Nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović, koji je bio pozvan na današnju sjednicu kazao je da je nedolazak Stankovića i Katnića na sjednicu znak nepoštovanja parlamenta i još jedan dokaz da je parlamentarizam na dnu.

“Radio se o uvodu u vd stanje u Tužilaštvu koje slijedi narednog mjeseca i prava je slika i prilika odnosa tužilačke organizacije prema parlamentu”, rekao je Damjanović i dodao da bilo ko, pa ni VDT, ne treba anlizira skupštinski poslovnik i analizira djelokrug rada Odbora za antikorupciju.

Poslanica Socijalističke narodne partije Danijela Pavićević kazala je da, sve da zakon ne obavezuje Stankovića da posnese izvještaj parlamentu i Odboru, ne zabranjuje mu da dođe i saopšti da li je nešto proeduzeto u slučaju Koverat.

Ona je istakla da VDT duguje i poslanicima opozicije rezultate u borbi protiv kriminala, jer je u Skupštini izabran i glasovima ipozicije.

Poslanica DF-a Branka Bošnjak kazala je ponašanje državnog tužilaštva drsko i bezobzirono prema Skupštini i direktno ugrožavanje kontrolne funkcije parlamenta.

Ona je rekla da ne zna da li bi bila zakašnjela inicijativa za smjenu vrhovnog državnog tužioca, ali da treba pokrenuti inicijativu da se Odbor ukine.

“Besmisleno je raditi ukoliko se na ovaj način oni koji bi trebalo da su prvi u suzbijanju korupcije odnose prema skupštinskom Odboru za antikorupciju”, dodala je Bošnjak.

Najčitanije