fbpx
NaslovnicaCovid19Zaraženo 33 djece do devet godina

Zaraženo 33 djece do devet godina

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori, tokom drugog talasa, COVID 19 potvrđen je kod 33 djece do devet godina, kao i kod 65 osoba starosti do 19 godina, saopštio je direktor Dječje bolnice Saša Radović.

On je na konferenciji za novinare Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) kazao da imaju ukupno 98 zaraženih do 19 godina, i da su svi dobrog opšteg stanja.

Radović je rekao da je u Crnoj Gori ukupno hospitalizovano 79 pacijenta, a u Kliničkom centru (KCCG) 32.

„Na infektivnoj klinici je 18 pacijenata i dobrog su opšteg stanja, a u poluintezivnoj 11 pacijenta koji su stabilnih vitalnih parametara“, naveo je Radović.

On je istakao da se planira otpust jednog pacijenta, dok su jutros otpuštena dva.

Prema riječima Radovića, u Opštoj bolnici u Baru na liječenju je 12 pacijenta, u Beranama 28, a u Nikšiću sedam pacijenta.

Radović je rekao da je 15 zdravstvenih radnika pozitivno na novi koronavirus, dok je njih 121 u samoizolaciji.

On je naveo da je broj dostupnih respiratora 168, od čega su u KCCG-u 92, a 76 u drugim bolnicama.

„Osamnaest respiratora je na raspolaganju i u procesu distrubucije“, dodao je Radović.

Načelnica odjeljenja za zarazne bolesti u Institu za javno zdravlje (IJZ) Sanja Medenica, na pitanje da li je tačna informacija da će Podgorica od večeras biti zatvorena, odgovorila da se o tome nije trenutno razgovaralo, i da će to zavisiti od broja oboljelih.

Ona je kazala je da IJZ ima poseban nadzor nad svim staračkim domovima u Crnoj Gori i da on nije prestajao.

“Što se tiče staračkog doma u Risnu, Bijelom Polju, Pljevljima itd, mjere su iste. Za sada je sve pod kontrolom, potrebno je da sve oči budu uprte u staračke domove”, rekla je Medenica.

Ona je navela da mikrobiološka laboratorija radi punim kapacitetima i da se ne oslanja na samo tri čovjeka, nego na najmanje 20.

“Imamo prijemno odeljenje, molekularnu dijagnostiku. PCR dijagnostika se kod nas radi od 2007. godine, i ona se radio od samog početka kod nas u Institutu”, kazala je Medenica.

Medenica je, govoreći o testiranju članova Vlade i onima koji su u izolaciji, budući da je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić pozitivan na Covid19, rekla da nema tačan broj.

“Ukoliko je osoba bila u kontaktu sa pozitivnim na Covid19, sve osobe iz kontakta se stavljaju u samoizolaciju”, navela je Medenica.

Prema njenim riječima, sve predložene mjere uvode se u zavisnosti od epidemiološke situacije i multisektorski, navodeći da će se o potencijalnom uvođenju vanrednog stanja raspravljati u NKT-u i u zavisnosti od situacije.

Upitana da prokomentariše eventualno zatvaranje Podgorice, Medenica je kazala da se povećanje broja oboljelih u tom gradu prati i analizira, i na osnovu toga se donose mjere.

Ona je rekla da nije uočeno povratno dejstvo bolesti kod osoba koje su preležale koronavirus.

Medenica je govorila o mogućem povratku virusa na jesen.

“Imamo dijagnostiku posebno za koronavirus, posebno za grip. Planirana je nabavka vakcina, a krajem oktobra počinje vakcinacija”, rekla je Medenica.

Ona je zamolila građane da, kada dođe vrijeme za to, svi koji su indikovani za vakcinaciju protiv gripa, prime vakcinu.

“Borićemo se zajedno kao i u prvom talasu”, poručila je Medenica.

Ona je navela da će odluku o održavanju predstojećih izbora donijeti NKT, i da će IJZ sigurno propisati određene mjere da se izbori održe u bezbjednoj atmosferi.

Medenica je kazala da su epidemiološke ekipe dale nemjerljiv doprinos u kontroli epidemije i da su pokrivene sve opštine.

“U IJZ-u imamo pomoć specijalista higijene i socijalne medicine koji obavljaju dio posla za nas”, navela je Medenica.

Najčitanije