fbpx
NaslovnicaCovid19Ukida se zabrana međugradskog saobraćaja vikendom

Ukida se zabrana međugradskog saobraćaja vikendom

 

Podgorica, (MINA) – Mjera zabrane međugradskog saobraćaja vikendom biće ukinuta, a ulazak u Crnu Goru biće dozvoljen bez obaveze testiranja na koronavirus, saopšteno je na konferenciji za novinare Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje (IJZ).

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je da je zahvaljujući ponašanju građana, odnosno poštovanju mjera, epidemiološka situacija povoljnija u odnosu na period prije praznika.

Ona je rekla da je u ovom trenutku popunjenost bolničkih kapaciteta 51,4 odsto.

„Taj procenat je pred praznike, odnosno pred uvođenje posljednjih mjera, iznosio 67 odsto. Potpuno je jasno kakav je bio efekat poštovanja predloženih mjera“, navela je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da je zabranjeno organizovanje dočeka Nove godine na otvorenom i u zatvorenom prostoru što se, kako je pojasnila, odnosi na proslavu Nove 2021. godine po Julijanskom kalendaru, 13. januara.

„U ugostiteljskim objektima, koji će nastaviti da rade od sedam do 20 sati, nije dozvoljeno neposredno izvođenje muzike, kao i bilo kakvog živog muzičko-scenskog programa“, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je istakla da tačan datum dolaska vakcina protiv koronavirusa ne može da saopšti, ali da se informacije mogu očekivati u narednih deset do 15 dana.

Borovinić Bojović je kazala da Crna Gora, kao malo tržište, nije benefit za pojedničanog proizvođača.

“Ali smo srećom tako mali da je broj vakcina, odnosno doza koje su nama potrebne, za svakog od tih proizvođača pojedinačno globalno gledano mali”, pojasnila je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da su pred kraj godine uspjeli da omoguće ostvarivanje bilateralnih odnosa sa pojedničnim proizvođačima.

„Rad na bilateralnim odnosima sam po sebi nije jednostavan i zahtijeva određeno vrijeme, što znači da je većina zemalja ovakve odnose formirala u junu ili julu, tako da su imale sasvim dovoljno vremena za dolazak vakcina u njihove zemlje“, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da u Crnoj Gori nije bilo tako.

„Jedino na čemu se radilo bila je COVAX inicijativa, koja je naknadno uplaćena u decembru. Morali smo za kratko vrijeme da uspostavimo konekcije sa pojedinačnim proizvođačima, a i u stalnoj smo komunikaciji sa Evropskom unijom”, navela je Borovinić Bojović.

Ona je dodala da su u vrijeme praznika imali zoom sastanke sa pojedinačnim prozvođačima vakcina.

„Naš cilj je da prva vakcina koja dođe u Crnu Goru bude sa evropskim sertifikatom i mi primarno vodimo pregovore za ove vakcine“, rekla je Borovinić Bojović.

Odgovarajući na pitanje hoće li se đaci vratiti u školske klupe u drugom polugođu, ona je navela da je preliminarno dogovoreno da prve sedmice sva djeca pohađaju nastavu onlajn, kako bi na pravi način omogućilo vraćanje djece u škole, uz poštovanje mjera i njihovu potpunu bezbjednost.

„Naš cilj je da djeca krenu u školu i da svedemo onlajn nastavu na najmanji ili zanemarljiv procenat u odnosu na aktivno učešće djece u školama“, rekla je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da će vjerovatno krajem januara, ili početkom februara osposobiti PCR laboratoriju u Kotoru i na taj način rasteretiti pritisak na IJZ.

Na pitanje da li je bilo kršenja mjera tokom praznika, Borovinić Bojović je odgovorila da je bilo toga, ali da su građani generalno poštovali mjere.

Ona je rekla da su Sekretarijatu za zakonodavstvo uputili na mišljenje izmjenu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i tražili da Uprava za inspekcijske poslove može privremeno da zabrani rad objekata koji ne poštuju zdravstvene mjere.

„Nije jasno bio definisan dijapazon djelovanja službe za inspekcijske poslove i komunalne policije. Upravo iz tog razloga, kako bismo poboljšali kontrolu poštovanja mjera, tražili smo izmjenu tog zakona“, navela je Borovinić Bojović.

Odgovarajući na pitanje novinara, ona je kazala da je potpuno neregularno izmijenjen Zakon o zdravstvenoj zaštiti 2018. godine kada je veliki broj direktora izabran na novi mandat, koji im se računao kao prvi.

„Ako neko misli da je potpuno po zakonu i normalno da je, recimo, doktor Boban Mugoša bio 16 godina direktor IJZ-a i da je posljednji put biran u martu prošle godine potpuno van regulative i bilo kakvog zakona, i da je to ono što mi tražimo da se promijeni, onda je to potpuni paradoks“, navela je Borovinić Bojović.

Govoreći o izboru Igora Galića na mjesto direktora IJZ-a, ona je rekla da, prema Zakonu o državnim službenicima i namještenicima i o zdravstvenoj zaštiti, direktora IJZ-a imenuje i razrješava Vlada, na predlog ministra.

Direktor IJZ-a, kako je objasnila, ne bira se putem javnog oglasa niti konkursa i sistematizacija tog direktorskog mjesta ne smije sadržati nikakve posebne uslove, osim opštih, definisanih zakonom.

„Ovakva sistematizacija koja je postojala u IJZ-u je prozvod želje prethodne administracije da postavljanjem posebnih uslova, suprotno pozitivnim zakonskim normama, suze krug mogućih lica za ovo imenovanje na poziciju direktora IJZ“, navela je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da je uvidom u razne dokumente i platne spiskove veoma lako ući u uvid visine platne liste direktora IJZ koji je prethodno bio na toj funkciji, Bobana Mugoše.

„Sve vrijeme prošle godine, u svakom mjesecu u godini je imao stimulans od 350 EUR na već veoma visoku platu, što znači da je sve ono što je ulagano u borbu protvi COVID-a sa druge strane imalo i svoju cijenu“, kazala je Borovinić Bojović.

Galić je rekao da epidemiološka kriva ima stabilan karakter i pored velikih epidemioloških rizika u periodu božićnih i novogodišnjih praznika, što znači da pojedinačno po gradovima nije bio povećan broj oboljelih osoba.

„Pored toga, imamo široku lokalnu transmisiju virusa, što bi značilo da sve opštine imaju određeni broj aktivnih slučajeva i novooboljelih“, kazao je Galić.

On je napomenuo da je ukupan broj oboljelih od početka epidemije 52.431, trenutno oboljelih je 9.492, hospitalizovanih 356, a oporavljenih 42.214.

Galić je rekao da je stopa aktivnih slučajeva na 100 hiljada ljudi najveća u Podgorici, Cetinju i Baru.

Kako je rekao, od 4. do 10. janura registrovano je 2.989, a od 28. decembra do 3. januara 2.550 slučajeva.

Galić je dodao da je IJZ od početka pandemija PCR dijagonostikom testirao 146.551 osobu.

„Nijesmo imali pretjerano povećan broj oboljelih u prethodnom periodu, ali ne postoji mjera za sprečavanje širenja virusa koju možemo donijeti, ako ih se građani ne pridržavaju“, zaključio je Galić.

Članica Komisije za zaštitu stanovništva od koronavirusa, Milena Cojić, apelovala je na građane da, ukoliko osjete bilo koji simptom koji upućuje na covid infekciju, da se isključivo javljaju u COVID ambulante, jer dolazak u Dom zdravlja kod izabranog doktora može dovesti do širenja infekcije.

Najčitanije