fbpx
NaslovnicaCovid19Eraković: Za dalji tok epidemije presudni dani koji slijede

Eraković: Za dalji tok epidemije presudni dani koji slijede

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori za dalji tok epidemije presudni su naredni dani, kazao je direktor Kliničkog centra (KCCG) Jevto Eraković, navodeći da je potrebno da zajednica poštuje mjere.

On je na konferenciji za novinare Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) kazao da se trenutno na liječenju nalazi 39 pacijenta.

“U Kliničkom centru na liječenju se nalazi 14 pacijenta, od čega su dva životno ugorožena. U Baru se nalazi sedam pacijenta i svi su stabilni, a u Beranama 18, od čega su dva životno ugroženi”, rekao je Eraković.

On je kazao da je zdravstveni sistem spreman, ali da se samo zajedničkim snagama i poštovanjem mjera koronavirus može pobijediti.

Eraković je kazao da su mjere koje je donijelo NKT u skladu sa mjerama koje donose države Evropske unije (EU).

“Dani koji slijede su presudni za dalji tok epidemije i ne želimo da u Crnoj Gori imamo slike kakve dolaze iz nekih drugih država”, poručio je Eraković.

On je poručio da je zdravstveni sistem spreman za dolazak turista.

“Mi želimo da poručimo svakom gostu Crne Gore da će imati adekvatnu zdravstvenu zaštitu i da će zdravstvena zaštita biti pružena svakom turisti u Crnoj Gori”, kazao je Eraković.

On je naveo da podaci u istom periodu proteklog talasa koronavirusa pokazuju da sada ima mnogo više zaraženih, kao i da je prenos virusa mnogo brži.

“Jasno je da Crna Gora kao i svijet mora da živi sa virusom”, istakao je Eraković.

Upitan da prokomentariše najavu da neke zemlje Evropske unije (EU) neće dozvoliti građanima Crne Gore da uđu u njih, Eraković je kazao da je pravo zemalja EU da, procjenjujući trenutno epidemiološko stanje u Crnoj Gori, otvaraju svoje granice.

“To će zavisiti od nas. Kako mi budemo odgovorni prema državi, da brzo suzbijemo epidemiju, na taj način ćemo omogućiti turistima dolazak u Crnu Goru”, rekao je Eraković.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša kazao je da širenje infekcije bilo očekivano.

“Ali u odnosu na prošli put sada idemo sa drugačijem sistemom i uslovima”, naglasio je Mugoša.

On je dodao da je sada, više nego prošli put, potreban organizovani odgovor zajednice.

Mugoša je rekao da su preporuke veoma jednostavne, navodeći da i oni koji su u samoizolaziciju trebaju da preporučene mjere poštuju bezuslovno.

On je govoreći o otvaranju granica naveo da je mogućnost da državljani regiona putovanjima ugroze EU, mala, dok je mogućnost da ugroze Crnu Goru velika.

“Isti kao mi što smo otvorili granicu za Španiju zato što ne očekujemo da će iz Španije doći veliki broj turista i neće nas ugroziti”, kazao je Mugoša.

On je poručio da se mora voditi o mogućnostima koje ima Crna Gora.

Upitan da prokomentariše rizik koji nose privatna okupljanja, Mugoša je kazao da su ukinuti oni skupovi koji nose veliki rizik.

“Okupljanja su epidemiološki veliki rizik. Rođendani, privatne zabave, žurke, diskoteke, noćni klubovi nose sobom novi vid ponašanja koji je epidemiološka bomba, i zato smo morali da donesemo ove mjere”, rekao je Mugoša.

On je naveo da nije bilo govora o ukidanju sportskih dešavanja, ali je donesena odluka da će se odvijati bez prisustva gledalaca.

“Opasnost od infekcije među samim igračima, ali to se može kontrolisati”, kazao je Mugoša.

Govoreći o mogućnosti ulaska inficiranih turista u Crnu Goru, Mugoša je rekao da je Operativni štab vezan za turističku sezonu pripremio set mjera za sve turističke kapacitete, od ulaska turista na granicu do njihovog boravka i rešavanja pitanja eventualne infekcije.

“U izradi je softver na koji će se povezivati svaki turista koji dođe u Crnu Goru, i mi ćemo moći da znamo gdje je smješten i da lako pronađemo te osobe i njihove kontakte”, kazao je Mugoša.

On je rekao da je došlo do importacije virusa u zemlju koja je u tom trenutku bila čista, njegovog širenja i rasipanja po cijeloj zemlji.

“Došlo je i do opuštanja ljudi. Bilo je sasvim jednostavno biti opušten jer 42 dana nijesmo imali infekciju. Importacija je napravila ono što nismo željeli da se desi. Sad su importovani slučajevi sporadični. Trenutno imamo lokalnu transmisiju koju moramo da gasimo”, naveo je Mugoša.

Prema njegovim riječima, zdravlje stanovništva je bilo i jeste najpreče.

“Nijedna zemlja više ne može da primijeni lockdown, jer to ostavlja posljedice po fizičko i mentalno zdravlje, ali i po ekonomiju. Vodimo računa o postojećoj situaciji. Primjenjujemo mjere koje su učinkovite i daju dobar rezultat, ali samo ako ih budemo svi poštovali i primjenjivali”, kazao je Mugoša.

Najčitanije