fbpx
NaslovnicaCovid19Epidemiološke mjere produžene do 30. jula

Epidemiološke mjere produžene do 30. jula

Podgorica, (MINA) – Savjet za borbu protiv koronavirusa produžio je aktuelne mjere do 30. jula, a u slučaju promjene epidemiološke situacije u Crnoj Gori one će bez odlaganja biti prilagođene stanju na terenu, kazala je direktorica Kliničkog centra (KCCG) Ljiljana Radulović.

Ona je na konferenciji za novinare Ministarstva zdravlja, KCCG i Instituta za javno zdravlje (IJZ) rekla da je Savjet odlučio da će svi zaposleni u zdravstvenim i ustanovama socijalne i dječje zaštite, koji nijesu vakcinisani ili preležali koronu, nakon povratka sa godišnjih odmora uraditi PCR test prije povratka na posao.

To se, kako je pojasnila, ne odnosi na one koji čekaju revakcinaciju.

Radulović je navela da će se PCR testiranje sprovoditi o trošku države u najbližem domu zdravlja ili za Podgoricu u IJZ-u.

„Cilj tog poteza je očuvanje javnog zdravlja i rezultata koji su postignuti u borbi protiv COVID-a 19, ali istovremeno i psihološko rasterećenje ljekara i njihovih kolega prije nego opet počnu sa poslom“, dodala je Radulović.

Ona je podsjetila da je vakcinacija u Crnoj Gori dobrovoljna i da će tako ostati.

Kako je navela Radulović, dok je trećina odraslih u Crnoj Gori u cjelosti imunizovana, najmanje još 100 hiljada ima prirodni imunitet, pri čemu se pretpostavlja da je taj broj preko 200 hiljada.

Ona je kazala da ljekari, koji se sa koronom suočavaju maltene svakodnevno i bore za ljudske živote, očekivano prednjače u vakcinaciji.

U Crnoj Gori je, kako je rekla Radulović, imunizovano oko 70 odsto ljekara.

Ona je podsjetila da je Crna Gora jedna od rijetkih država koja je turistima omogućila besplatno PCR testiranje prije povratka u matične zemlje, a koje to zahtijevaju, navodeći da je do sada testirano blizu deset hiljada stranaca.

Kako je navela Radulović, od tog broja, pozitivnih nalaza je 82, dakle manje od jednog procenta.

Ona je podsjetila da je turistima omogućeno i besplatno bolničko liječenje u slučaju obolijevanja od COVID 19, i da su hotelijere obavezali da deset odsto smještajnih kapaciteta oslobode upravo za namjenu izolacije gostiju.

„Njima je sporadično bila potrebna hospitalizacija, koja im je i obezbijeđena i biće i ubuduće. Na bolničkom liječenju ih je trenutno troje – po jedno u Baru, Kotoru i Beranama“, rekla je Radulović.

Ona je kazala da je u crnogorskim bolnicama trenutno zauzeta 31 postelja opredijeljena za COVID pacijente.

Radulović je podsjetila da vakcina štiti od najtežih oblika obolijevanja i u najvećem broju slučajeva drži dalje od bolnice.

Ona je apelovala na sve, a posebno na mlade, koji su u Crnoj Gori najčešće obolijevali od COVID 19, da prestanu da misle da su nesavladivi i slijede primjer ljekara i vakcinišu se.

„Opasna je predrasuda da korona mladima ne može ništa. Nažalost, bilo je i fatalnih posljedica među mlađima i, nemojmo se zavaravati, biće ih i dalje širom svijeta. Ne dozvolite sebi da se, zbog naopakog uvjerenja da vas mladost čini imunim, izlažete prevrtljivoj bolesti“, navela je Radulović.

Na pitanje koji su razlozi zbog kojih se mladi u većoj mjeri ne vakcinišu protiv koronavirusa, ona je odgovorila da vjeruje da ih ideja da su zdravi i da će imati blagu kliničku sliku navodi da odlažu proces imunuzacije.

Upitana da li je i koliko ljekara u posljednje vrijeme napustilo KCCG zbog niskih primanja u zdravstvu, Radulović je kazala da su u posljednjih šest mjeseci dva radiologa napustila tu zdravstvenu ustanovu.

Direktor IJZ-a Igor Galić kazao je da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori stabilna, po evropskim parametrima.

„S obzirom na to da je crnogorsku granicu u posljednja dva mjeseca prešlo više stotina hiljada ljudi i da je turistička sezona u jeku, bilo je realno da sada zabilježimo očekivan blagi porast broja zaraženih, međutim, taj porast nije na nekom značajnijem nivou“, rekao je Galić.

Kako je naveo, u saradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, IJZ je dobio preporuke i instrukcije, odnosno popis ključnih aktivnosti i nivoa pripremljenosti za kritične varijante koronavirusa – delta soja i njegove povećane transmisije u državama širom Evrope.

Galić je kazao da će po tim preporukama i instrukcijama Institut i postupati.

On je naveo da, u saradnji sa Evropskim centrom za prevenciju i kontrolu bolesti, IJZ sprovodi program pomoći u sekvenciranju za zemlje kandidate za pristupanje Evropskoj uniji (EU).

“I nakon te saradnje moći ćemo bliže reći da li se u Crnoj Gori nalazi delta soj. Dinamika tog programa, uzorkovanja, slanje uzoraka na analizu zavisiće isključivo od Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, sa obzirom na to da su oni nosioci tog programa”, rekao je Galić.

Galić je kazao da 14-dnevna kumulativna incidencija na 100 hiljada stanovnika u Crnoj Gori trenutno iznosi 46,51.

„Od prosječnog broja testiranih osoba koji je bio u posljednjoj sedmici 1.420, pozitivnih rezultata na SARS-CoV-2 je 1,51 odsto, čime smo i dalje u evropskim okvirima standarda stabilne epidemiološke situacije“, naveo je Galić.

Kako je kazao, uporednom analizom može se zaključiti da Crna Gora ima manji indikator obolijevanja dnevne incidencije na million stanovnika tokom sedmodnevnog presjeka od 12 zemalja članica Evropske unije (EU).

„U odnosu na zemlje čija je bitna grana ekonomije turizam, Crna Gora ima povoljnije vrijednosti indikatora obolijevanja od Kipra, Španije, Grčke i Turske“, dodao je Galić.

On je precizirao da je 33,4 odsto punoljetnog stanovništva vakcinisano jednom dozom, a revakcinisano je 30,3 odsto odraslih građana.

“Crna Gora je procentualno vakcinisala veći dio svog stanovništva u odnosu na Albaniju, Sjevernu Makedoniju, Bosnu i Hercegovinu i Kosovo što se tiče zemalja regiona, a Bugarske i Rumunije što se tiče zemalja EU”, rekao je Galić.

Kako je naveo, da bi spremno dočekali jesen, neophodno je da se građani vakcinišu.

„Svakako da mi, kao stručna tijela, pripremamo sve protokole za neka buduća scenarija, za koja smatramo da su moguća, ali bi željeli da se ne dese“, kazao je Galić.

Upitan da li se nazire kraj epidemiji koronavirusa, on je naveo da su sve procjene jako neizvjesne.

„Svi modeli kojima bi mogli predvidjeti šta će se desiti u narednom periodu su takođe jako neizvjesni. Ono što mi možemo jeste da upotrebimo trenutno dostupno oruđe u borbi protiv koronavirusa – vakcine, zbog toga insistiramo na tome“, dodao je Galić.

Kako je naveo, sama pandemija pokazuje neke specifičnosti i karakteristike koje je svrstavaju u javno zdravstveni događaj koji se nije desio najmanje 50 godina.

Galić je poručio da će kampanjama koje će se sprovoditi pokušati da približe sve informacije vezane za obolijevanje od COVID 19 i vakcinaciju mlađoj populaciji, i na taj način ih motivisati za proces imunizacije.

Na pitanje da li će biti potrebe za trećom dozom vakcine kod onih koji su već vakcinisani sa dvije, on je odgovorio da u IJZ u radnoj grupi raspravljaju i o tom pitanju, ali da je za definitivnu odluku zaduženo Nacionalno stručno tijelo za imunizaciju, koje prate situaciju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije