fbpx
NaslovnicaCovid19Dozvoljen kompletan rad svim hirurškim odjeljenjima

Dozvoljen kompletan rad svim hirurškim odjeljenjima

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori hospitalizovano je 105 pacijenta pozitivnih na novi koronavirus, saopštio je pomoćnik direktora Kliničkog centra (KCCG) Nemanja Radojević, ističući da je odlukom Kriznog medicinskog štaba dozvoljen kompletan rad svim hirurškim odjeljenjima.

Radojević je, na konferenciji za novinare Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT), rekao da svi pacijenti koji imaju zakazane hirurške intervencije mogu to uraditi uz negativan test ne stariji od 48 sati.

On je dodao i da bolnica u Risnu ostaje samo bolnica za neurohirurške pacijente.

Radojević je kazao da se 16 pacijenata liječi u KCCG, deset u barskoj bolnici, 30 u Beranama, a 34 u Nikšiću.

“U Opštoj bolnici u Brezoviku na liječenju se nalaze dva pacijenta, tri u privatno zdravstvenoj ustanovi Codra, deset u Pljevljima, dok u stancionaru u Rožajama nema oboljelih”, naveo je Radojević.

Prema njegovim riječima, od 16 oboljelih u KCCG, devet je na Infektivnoj klinici, četiri na poluintenzivnoj jedinici Interne klinike i tri na intenzivnoj njezi.

Radojević je kazao da u Baru šest pacijenata ima težu kliničku sliku, u Beranama osam, u Nikšiću dva pacijenta.

Prema njegovim riječima, u Nikšiću je jedno dijete pozitivno na novi koronavirus i nalazi se na pedijatrijskom odjeljenju.

Radojević je dodao da su u zdravstvenom sistemu na koronavirus pozitvna 52 radnika, od čega 11 ljekara, 34 tehničara i sestre i sedam nezdravstvenih radnika, dok se u samoizolaciji nalazi njih 16.

Pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) Senad Begić rekao je da Institut nikada do sada nije pravio razliku između okupljanja i da svako masovno okupljanje predstavlja epidemiološki rizik.

“Mislim da u ovom trenutku svi treba da se zapitamo zbog čega se ponašamo ovako kako se ponašamo i gdje je nestao strah od korone. Korona ne da nije nestala, nego je nikad prisutnija, ne samo u Crnoj Gori, nego u kompletnom regionu. To ne smije niko da zaboravi”, poručio je Begić.

On je, na pitanje da li će IJZ predložiti NKT-u da ukine testove za građane Srbije koji namjeravaju da dođu u Crnu Goru, rekao da je proces kreiranja listi zemalja za koje su propisani određeni uslovi dolaska u Crnu Goru kontinuiran i da se ne dešava ad hoc.

“Nužno ne znači da će se ići u smjeru popuštanja mjera za određene zemlje, već će doći do pooštravanja mjera za neke druge zemlje. To je jako bitno pitanje sa aspekta normalnog funkcionisanja građana”, naveo je Begić.

Prema njegovim riječima, ako se nastavi trend pada u zemljama okruženja, moguće je popuštanje određenih mjera.

Begić je kazao da je Radna grupa IJZ poslala Ministarstvu prosvjete radnu verziju preporuka za odvijanje nastave.

“Radi se o dokumentu koji zahtijeva široku konsultaciju unutar društva. Pred nama je dug put kojim će se definisati šta je to što će škole morati da urade kako bi se rizik sveo na najmanju moguću mjeru. Odluka za odlaganje početka školske godine bila je mudra”, rekao je Begić.

Kako je kazao, za očekivati je da sredinom septembra sve što se sada dešava na terenu rezultuje povećanjem broja oboljelih.

“To moramo imati u vidu jer su škole rasadnik respiratornih infekcija. Preko 130 hiljada osnovaca i srednjoškolaca ima u Crnoj Gori. Nema nijedne porodice koja se neće naći u epidemiološkom riziku. Rizik moramo svesti na najmanju moguću mjeru”, poručio je Begić.

On je kazao da u institucionalnim karantinima trenutno nema nijedne osobe.

“U samoizolaciji je 1.537 osoba. To su osobe koje su u prethodnom periodu došle iz inostranstva i kontakti su pozitivnih osoba”, rekao je Begić.

Najčitanije