fbpx
NaslovnicaCovid19U Crnoj Gori od sjutra dozvoljene posjete ZIKS-u

U Crnoj Gori od sjutra dozvoljene posjete ZIKS-u

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori su od sjutra dozvoljene posjet u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija (ZIKS) uz PCR test ili obezbjeđivanje fizičke pregrade, predviđeno je novim epidemiloškim mjerama.

Novim mjerama, koje su predstavljene danas, dozvoljene su posjete ustanovama socijalne i dječije zaštite, uz posjedovanje PCR testa.

Direktor Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić je rekao je na konferenciji za novinare da je Vlada Crne Gore usvojila nove epidemijske mjere, shodno povoljnijoj situaciji u državi.

“Dozvoljavaju se posjete osobama koje su smještene u ustanovama socijalne i dječije zaštite, uz posjedovanje PCR testa, koji nije stariji od 72 sata”, rekao je Galić.

On je kazao da se novim mjerama dozvoljavaju posjete osobama u ZIKS-u uz posjedovanje PCR testa koji nije stariji od 72 sata, ili bez PCR testa uz obezbjeđivanje fizičke pregrade i zabrane bliskog kontakta.

Prema riječima Galića, u zatvorenim sportskim objektima dozvoljava se prisustvo publike do trećine broja sjedišta uz posjedovanje COVID potvrde i uz po dva slobodna mjesta između gledalaca.

“Sportskim događajima koji se organizuju na otvorenom, dozvoljava se prisustvo publike do 50 odsto u odnosu na broj sjedišta bez COVID potvrde, uz po jedno slobodno mjesto između gledalaca”, rekao je Galić.

On je istakao da je na tim događajima i dalje obavezno pridržavanje osnovnih epidemioloških mjera.

“Ukida se obaveza posjedovanja COVID potvrde u vjerskim objektima, uz obavezu poštovanja epidemioloških mjera”, rekao je Galić.

On je dodao da se ukida i obaveza zaposlenih u zdravstvenim ustanovama i ustanovama dječije i socijalne zaštite da, nakon odmora, poslodavcu dostavljaju negativne testove ili potvrdu o vakcinaciji.

Kako je naveo, nove mjere će važiti od sjutra do 17. marta

Galić je poručio da će Institut za javno zdravlje (IJZ), kao i do sada, pratiti epidemiološku situaciju i u skladu sa dobijenim podacima predlagati nove mjere.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije