fbpx
NaslovnicaCovid19Potpisan sporazum o nabavci vakcine protiv COVID19

Potpisan sporazum o nabavci vakcine protiv COVID19

Podgorica, (MINA) – Ministar zdravlja Kenan Hrapović potpisao je sporazum prema kojem će Crna Gora, kada vakcina protiv COVID-a 19 bude proizvedena, dobiti zagarantovane doze, bez čekanja i naknadnog apliciranja.

On je kazao da je Vlada na jučerašnjoj sjednici usvojila Informaciju o zaključivanju Sporazuma o preuzetoj obavezi po modelu opcione kupovine vakcine protiv COVID-a 19.

Hrapović je rekao da će danas biti uplaćen avans od 646 hiljada EUR.

On je objasnio da je Crna Gora potpisivanjem tog sporazuma pristupila COVAX Mehanizmu za vakcine protiv COVID-a 19, koji je inicirala Svjetska zdravstvena organizacija sa ciljem da omogući nabavku i pravednu raspodjelu među zemljama učesnicama vakcina za novi soj koronavirusa SARS-COV-2.

Hrapović je naveo da u ovom trenutku COVAX Inicijativa predstavlja najpovoljniju opciju svim manje razvijenim i državama u tranziciji, među kojima je i Crna Gora, u pogledu nabavke vakcine za COVID-19, jer obezbjeđuje veliku dozu sigurnosti i transparentnosti.

“U prilog tome ide i činjenica da je COVAX Inicijativi pristupilo više od 170 država, među kojima je veliki broj zemalja Evropske unije i regiona, što dovoljno govori o ozbiljnosti i pouzdanosti navedene organizacije”, dodao je Hrapović.

Kako je kazao, pristupanjem toj Inicijativi, Crnoj Gori biće omogućeno da pod jednakim uslovima i u istom vremenskom intervalu sa drugim zemljama učestvuje u raspodjeli obezbijeđenih doza vakcina.

Hrapović je pojasnio da ukoliko država ne pristupi toj Inicijativi, stavlja se u poziciju samostalnog pregovarača i dovodi u nepovoljan položaj kod proizvođača u odnosu na veće države i COVAX Inicijativu, imajući u vidu potrebnu količinu vakcina za Crnu Goru, što bi se direktno odrazilo na visinu cijene po dozi i vrijeme čekanja na isporuku.

“Inicijalna cijena po dozi vakcine predviđena je u iznosu od 8,84 EUR”, naveli su iz Ministarstva zdravlja.

Kako su rekli, shodno istraživanjima Instituta za javno zdravlje i njihovoj procjeni o potrebnoj količini doza vakcine, u pismu Potvrde o namjeri za učešće, Crna Gora je iskazala potrebu za 248,8 hiljada doza, odnosno količinu koja bi pokrila 20 odsto stanovništva.

Iz Ministarstva su kazali da je procijenjena ukupna vrijednost nabavke oko 2,16 miliona EUR.

Iz tog resora rekli su da je Vlada, uz saglasnost Nacionalnog koordinacionog tijela, obezbijedila novac za lijek remdesivir, koji će se koristiti za liječenje građana koji su zaraženi koronavirusom, a imaju težu kliničku sliku.

“Na sjednici Nacionalne Komisije za kvalitet i bezbjednost zdravstvene zaštite, održanoj 24 septembra, usvojen je Protokol liječenja COVID-a starijih od 16 godina Klinike za infektivne bolesti Kliničkog centra”, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, tim protokolom u terapiji pacijenata sa teškim respiratornim tegobama, kao jedan od antivirusnih ljekova predviđeno je uvođenje lijeka nezaštićenog naziva remdesivir.

Iz Ministarstva su rekli da je cijena tog lijeka 345 EUR po ampuli, bez poreza na dodatu vrijednost (PDV), i ista je za sve zemlje.

“Na osnovu procjene Kriznog medicinskog štaba, a u odnosu na dnevni broj COVID-19 hospitalizovanih pacijenata, posebno onih sa težom i teškom kliničkom slikom, iskazana je potreba u količini od 320 ampula remdesivira na mjesečnom nivou”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je za nabavku lijeka na mjesečnom nivou potrebno obezbijediti 110,4 hiljade EUR, bez PDV-a.

“S obzirom na izraženu potrebu u nabavci lijeka remdesivir, Montefarm će izvršiti hitnu nabavku i uvoz lijeka u potrebnoj količini za oktobar”, kazali su iz Ministarstva zdravlja.

Kako su naveli, nabavka tog lijeka u narednim mjesecima najvjerovatnije će biti moguća isključivo preko mehanizma zajedničke nabavke iniciranog od Evropske komisije.

Najčitanije

Ivanović v.d. izvršnog direktora CEDIS-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Odbor direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) imenovao je Vladimira Ivanovića za...