fbpx
NaslovnicaCovid19Moguće povećanje broja novooboljelih

Moguće povećanje broja novooboljelih

Podgorica, (MINA) – U Crnoj Gori narednih dana može se očekivati povećanje broja slučajeva obolijevanja od COVID 19, kazao je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje (IJZ) Senad Begić, navodeći da je relativno mali broj slučajeva posljednjih dana izazvao opuštanje kod građana.

On je, na konferenciji za novinare, kazao je da se kod oboljelog iz Plava trenutno sprovode epidemiološka istraživanja.

„Relativno mali broj slučajeva posljednjih dana je izazvao jedno opuštanje“, naveo je Begić.

Kako je kazao, slučaj iz Plava nosi jedan ozbiljan epidemiološki potencijal.

„Treba da budemo spremni da u narednim danima očekujemo povećanje broja slučajeva. Samo jedan novopozitivni može da predstavlja veliki epidemiološki rizik i zbog toga i dalje moramo strogo da se pridržavamo mjera“, istakao je Begić.

On je kazao da je od početka dešavanja sa koronavirusom do danas ukupno urađeno 3.874 testova u laboratorijama Instituta.

Direktor Instituta za bolesti djece Kliničkog centra (KCCG), Saša Radović kazao je da se u KCCG na liječenju nalazi 16 pacijenata, od čega je deset na Infektivnoj klinici i oni su dobrog opšteg stanja.

Kako je naveo, u Internoj klinici u jedinici poluintenzivnog liječenja su tri pacijenta i oni su stabilnog vitalnog stanja.

„U jedinici intenzivnog liječenja su takođe tri pacijenta, od kojih su dva na respiratoru, što ukazuje na ozbiljnost njihovog stanja“, rekao je Radović.

On je naveo da je u Opštoj bolnici u Nikšiću hospitalizovano sedam pacijenta, u Opštoj bolnici Berane četiri, i u Opštoj bolnici u Baru sedam, od kojih je danas jedan otpušten.

Kako je kazao Radović, svi oni su urednog vitalnog statusa.

On je rekao da je od ukupnog broja oboljelih od COVID 19, 41 djete bilo zaraženo koronavirusom i samo jedno je zahtijevalo hospitalitaciju.

Najčitanije