fbpx
NaslovnicaArhivaVK dala negativno mišljenje, izmjene zakona povući iz procedure

VK dala negativno mišljenje, izmjene zakona povući iz procedure

Podgorica, (MINA) – Venecijanska komisija (VK) ponovo je dala negativno mišljenje na izmjene Zakona o državnom tužilaštvu, kazao je poslanik Demokratske partije socijalista Danijel Živković i pozvao parlamentarnu većinu da to zakonsko rješenje povuče iz skupštinske procedure.

VK je u novom mišljenju konstatovala da je postignut napredak u odnosu na rješenja iz marta, ali da neke ključne preporuke nijesu adresirane.

Živković je na konferenciji za novinare rekao da je VK ponovo dala negativno mišljenje na izmjene Zakona o državnom tužilštvu.

„To još jednom potvrđuje okolnost i činjenicu da se radi o jednom antiustavnom i antievropskom zakonskom rješenje koje ima nekolika cilja“, kazao je Živković.

Prvi cilj je, kako je naveo, da se “uspostavi politički račun predstavnika Demokratskog fronta (DF) prema druge dvije članice vladajuće većine i da se na taj način izvrši politička instrumentalizacija tužilačke vlasti”.

„Preko koje bi se pokušale iskreirati određene afere ili postići efekat „lova na vještice“ samo kako bi se do kraja prikrile loše namjere i nesposobnost ove vlasti“, rekao je Živković.

On je rekao da je ključno to što stav VK ukazuje da Crna Gora ima dobar i normativni i institucionalni okvir za nezavisnost i samostalnost ove grane vlasti.

„Ali to vladajuća većina ne želi da razumije i shvati s obzirom da je njihov cilj da u potpunosti naprave političku dominaciju u Tužilaštvu i sa takvom dominacijom da ostvaruju svoje političke ciljeve, progoneći svoje političke neistomišljenike“, dodao je Živković.

Prema njegovim riječima, u mišljenju VK je navedeno da vršilac dužnosti Vrhovnog državnog tužioca ne može biti neko ko je van tužilačke organizacije i da se ne mogu mijenjati članovi Tužilačkog savjeta i imenovati novi.

„Ono što ja želim da potenciram jeste da VK pozdravlja napore vlasti da pronađu rješenje u skladu sa evropskim standardima, ohrabruje ih da nastave takve napore i ostaje na raspolaganju za dalju pomoć po ovom pitanju“, naveo je Živković.

On je rekao da sve navedeno govori da je neophodno otvoriti širi dijalog za ovu temu.

„S obzirom na to da je mišljenje VK u potpunosti negativno, mi pozivamo šefove klubova da ovo zakonsko rješenje povuku iz procedure, jer ako se nastave ponašati na ovaj način rizikuju da zaustave Crnu Goru na njenom daljem evropskom putu“, smatra Živković.

On je kazao da su u DPS-u spremni da sjednu za sto i otvore razgovor na temu o imenovanju čelnih ljudi u pravosuđu”.

„Mi smo spremni za takvu vrstu komunikacije, ali ako neko želi jednostrano, onda Crna Gora sigurno nema evropsku perspektivu“, poručio je Živković.

Najčitanije