fbpx
NaslovnicaArhivaEvidentirano 24,87 hiljada prijava poreza na dobit preduzeća

Evidentirano 24,87 hiljada prijava poreza na dobit preduzeća

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prijavu poreza na dobit preduzeća za prošlu godinu je u zakonom propisanom roku do kraja marta podnijelo 24,87 hiljada poreskih obveznika, saopšteno je iz Uprave prihoda (UP).

Iz UP su rekli da je prošle godine u okviru roka produženog za 15 dana tu zakonsku obavezu ispunilo 24,32 hiljade poreskih obveznika, što je 548 obveznika manje nego ove godine.

“Pored prijava poreza na dobit preduzeća, u sistemu Poreske uprave u zakonskom roku evidentirano je i 26,13 hiljada finansijskih iskaza za prošlu godinu, što je 216 iskaza više nego što je bilo evidentirano u produženom roku do 15. aprila prošle godine”, navodi se u saopštenju.

Iz UP su kazali da je naplata poreza na dobit preduzeća u prvom kvartalu iznosila 44,41 milion EUR, što je preko dva miliona EUR iznad ostvarenja iz prošle godine.

“Rast broja uloženih poreskih prijava i finansijskih iskaza, kao i naplate poreza na dobit, u odnosu na prošlu godinu, predstavlja indikator visokog stepena poreske discipline poreskih obveznika koji, uprkos uslovima pandemije koronavirusa i njime uzrokovane ekonomske krize, u najvećoj mjeri poštuju poreske propise”, rekli su iz Uprave prihoda.

To je, kako su dodali, i potvrda napora poreskih službenika da obezbijede punu funkcionalnost informacionog sistema i servisa za elektronsko podnošenje prijava i pruže potrebnu tehničku i pravnu podršku poreskim obveznicima.

“Rast broja evidentiranih prijava poreza na dobit preduzeća iz godine u godinu ukazuje na kontinuirano širenje poreske osnovice, zbog čega Uprava prihoda očekuje da će postepenim poboljšanjem epidemiološke situacije i oporavkom privrede, kao i dvosmjernom komunikacijom i naporima i države i privrede fiskalni potencijal korporativnog sektora u Crnoj Gori biti u što većoj mjeri valorizovan”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije